ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:55
MENU CLOSE

Γλυκές τυρόπιτες Τήνου (λυχναράκια)

17.04.2014 12:34

Αυτό το νοστιμότατο  τηνιακό πασχαλινό έδεσμα φτιάχνεται με το παραδοσιακό τηνιακό τυρί «πέτρωμα», αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και με οποιαδήποτε γλυκιά, σκληρή μυζήθρα.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 20-25 ΤΜΧ.
ΨΗΣΙΜΟ: 30-40 ΛΕΠΤΑ
 
Υλικά
Για τη γέμιση:
1 κιλό τυρί πέτρωμα  ή οποιαδήποτε γλυκιά μυζήθρα
1/2 κιλό ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κ. γ. κανέλα
1/2 φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
1/4 κ. γ. γαρίφαλο
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/4 κ. γ. αλάτι
1 αυγό
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
 
Εκτέλεση:
Σε ένα ευρύχωρο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με τα άλλα υλικά για το φύλλο μέχρι να πετύχετε ζυμώνοντας ένα ζυμάρι μέτριο – ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό.
Το χωρίζετε σε μπαλάκια μεγέθους πορτοκαλιού. Κατόπιν,  ανοίγετε το φύλλο σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας όσο πιο λεπτό γίνεται με τη βοήθεια πλάστη. Σε ένα μπολ σπάτε καλά τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης, φτιάχνοντας ένα σφιχτό μείγμα.
 Παίρνετε το φύλλο και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με το χείλος ενός ποτηριού. Στο κέντρο κάθε στρογγυλού κομματιού βάζετε από μία κουταλιά μείγματος. Κατόπιν ανασηκώνετε τις άκρες του φύλλου και τις τσιμπάτε γύρω – γύρω με μία οδοντογλυφίδα ώστε να γίνει ψιλό "πλισέ”.
 Βάζετε τις τυρόπιτες σε ταψί  και τις πασπαλίζετε με ζάχαρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C και τις ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:53
Exit mobile version