ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:49
MENU CLOSE

Χάνουν τα γαλάζια αυγά από τα... κόκκινα πασχάλια

03.05.2014 08:25

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα δώσει στα «μουλωχτά» και ο Αντώνης Σαμαράς στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου, καθώς βλέπει ότι οι εκλεκτοί του όχι μόνο δεν συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν θα περάσουν ούτε στον δεύτερο γύρο.

Για τη Ν.Δ. ακόμη και ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης, με δεδομένο ότι στοχεύει σε υψηλά ποσοστά ώστε να διαμορφώσει κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών, οι οποίες έπονται κατά μία εβδομάδα.
 
Ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να στηρίξει με κάθε μέσο τους υποψηφίους του στους τρεις μεγάλους δήμους, αφού οι μη δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σπηλιωτόπουλος και ο Μιχαλολιάκος έχουν ισχυρές πιθανότητες να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δημοσκόποι παρουσίασαν στο Μαξίμου και σενάριο κατά το οποίο τελικά μπορεί να μείνει εκτός ο Καμίνης, καθώς παρουσιάζει ραγδαία φθορά, και να περάσουν στον δεύτερο γύρο Σακελλαρίδης και Σπηλιωτόπουλος, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με μεγάλη άνεση.
 
Ο Μώραλης στον Πειραιά αδρανοποιεί τον Μιχαλολιάκο, ενώ η υποψηφιότητα του Δρίτσα ενισχύεται μετά και την απόσυρση του υποψηφίου της ΔΗΜΑΡ και τη συμμετοχή του στο προοδευτικό ψηφοδέλτιο.
 
Οι πιθανότητες να μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο Μιχαλολιάκος αυξάνονται και δεν αποκλείεται εκεί να συσπειρωθούν γύρω από τον Δρίτσα όλες οι προοδευτικές, «αντιμπερλουσκονικές» δυνάμεις, καθώς ο Μώραλης θα στοχοποιηθεί ως εκπρόσωπος του κατεστημένου και αχυράνθρωπος του Μαρινάκη.
 
Στη Θεσσαλονίκη ο Καλαφάτης δεν «τραβάει», αν και δεν αποκλείεται τελικά να δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Μπουτάρη μόνο για την τιμή των όπλων.
 
Χαμηλές οι βλέψεις της Ν.Δ. στις περιφέρειες

Και στις περιφέρειες η Ν .Δ. αρχίζει να βλέπει ότι οι εκλεκτοί της «καίγονται». Στην αρχή είχαν ως αξίωση έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) και για τον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν μόνο τη Δυτική Ελλάδα. Πλέον όμως βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «χτυπήσει» την Αττική και το Βόρειο Αιγαίο ενώ παίζεται να πάρει ο Βουδούρης την Πελοπόννησο.
 
Για το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα μπορέσει να επανεκλέξει πρόσωπα που υποστηρίζει σε τρεις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνιο).
 
Για τη Ν.Δ. το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος δίνει μάχη για να «περάσει» στον δεύτερο γύρο, αντί της Ρένας Δούρου. Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής είναι τέταρτος, πίσω και από τον Θανάση Παφίλη. Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να τον πάρει «στην πλάτη του» με κοινές εμφανίσεις, ώστε ο πρώην ευρωβουλευτής να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Φαίνεται, πάντως, ότι η Ρ. Δούρου θα είναι εκείνη που θα μπει στον δεύτερο γύρο και τελικά θα καταφέρει να πάρει τις «αντικυβερνητικές» ψήφους και να κερδίσει.

♦ Για την Ανατολική Μακεδονία στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο Α. Γιαννακίδης θα επανεκλέγει, αν και με δυσκολία λόγω της σκληρής μάχης με τον εκλεκτό τους Γ. Παυλίδη, ενώ υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του Κ. Μορφίδη ξεκίνησε δυναμικά, αλλά έχει ανακοπεί.

♦  Στη Ν.Δ. βλέπουν πως στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης Γ. Δακής κινδυνεύει από τον Θ. Καρυπίδη, ενώ ορισμένες μετρήσεις δείχνουν ότι θα μπορέσει ο Θ. Μουμουλίδης να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

♦  Σε «γαλάζιο εμφύλιο» εξελίσσεται η μάχη στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να έχει το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έναντι του επίσημου υποψηφίου Γιάννη Ιωαννίδη.

♦  Στη Θεσσαλία η Ν.Δ. έβλεπε σίγουρη νίκη του Κ. Αγοραστού από τον πρώτο γύρο και τώρα παραδέχεται ότι η Ηρώ Διώτη έχει ανακόψει την δυναμική του. Στον δεύτερο γύρο, ανάλογα και με το πολιτικό κλίμα, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη συσπειρώνοντας την αντιμνημονιακή – αντικυβερνητική ψήφο.

♦ Στη Δυτική Ελλάδα ο υποψήφιος της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης θα είναι στην τρίτη θέση. Έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Βασίλης Χατζηλάμπρου από τον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος και στον δεύτερο γύρο θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη του απέναντι στον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Απόστολο Κατσιφάρα.

♦  Στη Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα του Κ. Mπακογιάννη εξακολουθεί να «κινείται» σε υψηλά ποσοστά, αλλά στον δεύτερο γύρο όλα μπορεί να είναι ανοικτά με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

♦ Στο Ιόνιο, αν και προηγείται η Άντζελα Γκερέκου, πιστεύουν πως θα δοθεί μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον νυν περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου. Πάντως και η υποψηφιότητα Γαλιατσάτου αποκτά δυναμική.

♦ Στη Ν.Δ. θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του Αλ. Καχριμάνη στην Ήπειρο και πιστεύουν ότι θα είναι επιτυχία να πάει την εκλογή στον δεύτερο γύρο η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ.

♦  Ο Πέτρος Τατούλης διατηρεί προβάδισμα στην Πελοπόννησο, αλλά παραδέχονται ότι η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο αφού ο Οδυσσέας Βουδούρης έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος.

♦ Στο Βόρειο Αιγαίο η Ν .Δ. πιστεύει ότι θα μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής και θα συγκρουστούν δυο γυναίκες. Η γαλάζια Χρ. Καλογήρου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση.

♦ Στον δεύτερο γύρο, μεταξύ του Γιάννη Μαχαιρίδη και του Μπενέτου Σπύρου, θα κριθεί η μάχη στο Νότιο Αιγαίο, χωρίς να φαίνεται, όπως εκτιμούν και στη Συγγρού, ότι η υποψηφιότητα του Γ. Χατζημάρκου μπορεί να αποκτήσει δυναμική.

♦ Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι δύσκολα θα χάσει ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος μάλλον θα έχει ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη. Ο γαλάζιος Σεραφείμ Τσόκας κατέβηκε ως λύση ανάγκης και πιέζεται σημαντικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:48
Exit mobile version