ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:35
MENU CLOSE

Τρέχει η Μόσχα, λαχανιάζει η Δύση

08.05.2014 21:00

Ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους του προσπαθεί να βρίσκεται το Κρεμλίνο… και, δεδομένου του βηματισμού χελώνας της Δύσης, τα καταφέρνει. 

(επί της ουσίας) διατάραξης των οικονομικών σχέσεων Δύσης – Ρωσίας είναι ότι, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στη λίστα των αξιωματούχων στους οποίους απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα τον Ιγκόρ Σέτσιν – πρόεδρο της πετρελαϊκής Rosneft –, άφησε στο απυρόβλητο την ίδια την εταιρεία, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία δισεκατομμυρίων η αμερικανική ExxonMobil.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν εφησυχάζει. Αμέσως μετά από μια σειρά (εσκεμμένων κατά πάσα πιθανότητα) διαρροών στα αμερικανικά ΜΜΕ περί «πολύ αυστηρότερων κυρώσεων» που θα στόχευαν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, η Μόσχα έβαλε άπαντες σε θέση μάχης.

Μόνο και μόνο η «ιδέα» επιβολής κυρώσεων κατά του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος GazpromBank (που χειρίζεται τις συναλλαγές της Gazprom) ή του VnesheconomBank (της αναπτυξιακής τράπεζας που διαχειρίζεται τις ρωσικές επενδύσεις στην Κεντρική Ευρώπη), έτσι όπως αναφερόταν στις «διαρροές», ήταν αρκετή για να οδηγήσει τα δύο αυτά ιδρύματα σε μαζικές αποσύρσεις των καταθέσεών τους από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το αμερικανικό θινκ τανκ Stratfor, η GazpromBank προχώρησε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες στον επαναπατρισμό 6,9 δισ. δολαρίων ενώ έκλεισε το 80% των λογαριασμών της σε ξένες τράπεζες.

Σε παρόμοιες κινήσεις φαίνεται να προχώρησε και η VnesheconomBank, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις κινήσεις της. Την ίδια ώρα, η ρωσική Βουλή προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει την επιρροή ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων στη ρωσική οικονομία. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή προωθήθηκε νομοσχέδιο που αφορούσε συγκεκριμένα τη Visa και τη MasterCard – στις οποίες γινόταν αναφορά στις διαρροές του αμερικανικού Τύπου.

Στόχος του νομοσχεδίου, να «προλάβει» τις όποιες… εκπλήξεις από τις αμερικανικές εταιρείες σε περίπτωση που οι τελευταίες υπέκυπταν σε πιέσεις για τον περιορισμό των συναλλαγών σε ρωσικό έδαφος (κάτι που θα είχε εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω των δύο εταιρειών διακινήθηκαν περί τα 740 δισ. δολάρια μέσα στο 2013).

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική καταβολή «εγγύησης καλής συμπεριφοράς» ύψους 3,8 δισ. δολαρίων στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα από τις ξένες εταιρείες που διαχειρίζονται συστήματα πληρωμών. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί βέβαια να μην αρκεί σε περίπτωση που ξεσπάσει καθολικός οικονομικός πόλεμος… ωστόσο δείχνει πως όχι μόνο η Μόσχα προσπαθεί να λάβει τα μέτρα της για να αμβλύνει τις όποιες επιπτώσεις, αλλά και ότι ο Πούτιν προβλέπει πως η κρίση με τη Δύση έχει ακόμη πολύ μέλλον.

Εξάλλου, όπως προετοιμάζεται εντός συνόρων, έτσι προετοιμάζεται και εκτός… για μια παρατεταμένη «κρίση». Εν μέσω ουκρανικού χάους, δεν είναι τυχαίες ούτε οι «ενεργειακές συνομιλίες» που διεξήγαγε με το Ιράν στις 28 Απριλίου αλλά ούτε φυσικά και η «συμβολική» περιοδεία του υπ. Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Λατινική Αμερική, στην πίσω αυλή δηλαδή των ΗΠΑ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13
Exit mobile version