search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:24
MENU CLOSE

Πρυτανικές εκλογές σε θολό τοπίο

20.05.2014 21:00
oldphotospanep1400580363.jpg

Μπορεί η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, με την ευγενική… χορηγία Αρβανιτόπουλου – Λάσκαρη, να έχει «εκτροχιαστεί» για τα καλά, ωστόσο τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Iδρύματα κοιτάζουν την επόμενη μέρα μέσω των πρυτανικών εκλογών.

Μπορεί η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, με την ευγενική… χορηγία Αρβανιτόπουλου – Λάσκαρη, να έχει «εκτροχιαστεί» για τα καλά, ωστόσο τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Iδρύματα κοιτάζουν την επόμενη μέρα μέσω των πρυτανικών εκλογών.

Τι έχει αλλάξει όμως; Καταργήθηκε και μία… στοιχειώδης δημοκρατία που υπήρξε… κάποτε στα πανεπιστήμια. Και αυτό γιατί αξίζει να σας θυμίσουμε πως με την τεράστια «επιτυχία» του νόμου Διαμαντοπούλου, τα Συμβούλια Διοίκησης των εκάστοτε Ιδρυμάτων έχουν μετατραπεί σε κανονικούς… διοικητές. Παρά το γεγονός πως μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι, τα Συμβούλια ελέγχουν «δημοκρατικά» και μετά προτείνουν μέχρι – το πολύ – τρεις υποψηφίους, τους οποίους καλούνται να τους εκλέξουν τα μέλη Διδακτικού Προσωπικού των Ιδρυμάτων. Κάτι σαν το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Η θητεία των νυν πρυτάνεων ολοκληρώνεται και ποιος ξέρει τι… ακολουθεί.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βάση τα όσα… ακούγονται, καθώς δεν έχουν κατατεθεί ακόμη υποψηφιότητες, ο άνθρωπος που «προκρίνεται» και αναμένεται να αντικαταστήσει τον νυν πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. Για πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στο Καποδιστριακό, η υποψηφιότητα Φορτσάκη θεωρείται ως μια σοβαρή πρόταση αποκατάστασης των σοβαρών διοικητικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει τόσο από την αστοχία της πολιτικής του Αρβανιτόπουλου όσο και από τα… συμπλέγματα του Πελεγρίνη, με κύριο αιτιολογικό την εξειδίκευσή του σε θέματα Διοικητικού Δικαίου και Δημόσιας Διοίκησης. Η κυβέρνηση, άλλωστε, του έχει εμπιστευτεί την αποκατάσταση των εργαζομένων καθώς τον έχει τοποθετήσει στη θέση του… προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου για τη ΝΕΡΙΤ και κατ’ επέκταση διατηρεί καλές σχέσεις με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Στην «αντίπερα όχθη» τοποθετείται η υποψηφιότητα του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, που από το 1999 ώς το 2004 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το 2003-2004 εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Το 2006, το 2009 και 2012 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και από το 2008 μέχρι το 2010 υπήρξε μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η σημαντικότερη… διάκρισή του ήταν η ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012. Ο κ. Μαραβέγιας ήταν μεν υπουργός σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», βρίσκεται σε… δυσμενή θέση ακόμη και από τους πρώην συναδέλφους του στην κυβέρνηση Πικραμένου. Τον στηρίζει, βέβαια, τόσο ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης όσο και οι πλευρές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, ο κ. Φορτσάκης διατηρεί ένα ισχυρό προφίλ στις τάξεις του πανεπιστημίου, τόσο ως επιστήμονας όσο και ως εμπειρογνώμονας του κράτους αλλά και των κεντροδεξιών κυβερνήσεων. Ακόμη δύο ονόματα που έρχονται να προστεθούν στις πιθανές υποψηφιότητες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Δημοσθένης Δασκαλάκης.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι υποψηφιότητες αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τον Ιούνιο, με το Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», να καλείται να απορρίψει ορισμένες από τις υποψηφιότητες μέχρι τις 26 ή 27 Ιουνίου. Οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθούν στις 10 ή 11 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στη σχολή, τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού βλέπουν με καλό «μάτι» την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της σημερινής αντιπρυτάνεως του Ιδρυμάτος Τόνιας Μωροπούλου, η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα «πολυσυλλεκτική» και με «σπουδαία παρουσία τα τελευταία χρόνια στο Ίδρυμα». Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται δυνατά για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου είναι αυτό του κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Δημήτρη Τσαμάκη αλλά και του κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Γιάννη Γκόλια. Πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Βασίλη Μάγκλαρη, ενώ πιθανολογείται πως θα… υπάρξει υποψήφιος και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Massachusetts Institute of Technology (MIT). Και εδώ δεν γνωρίζουμε ποιους μπορεί να προτείνει το Συμβούλιο Διοίκησης της σχολής, αλλά είναι προφανές πως δεν μπορεί να απορρίψει ανθρώπους που έχουν αναμφίβολα σπουδαία ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα ή ανθρώπους με τους οποίους έχει… πολιτικές διαφωνίες.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις υποψηφιότητες για τις εκλογές που θα γίνουν στις 12 Ιουνίου, όπως κατατέθηκαν, συμπεριλαμβάνονται 5 καθηγητές και ένας… από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ειδικότερα, υποψήφιοι, επισήμως, είναι ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας, ο Περικλής Μήτκας, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρος, ο Γιάννης Παντής, καθηγητής Βιολογίας και νυν αναπληρωτής πρύτανης, με αρμοδιότητα στα Οικονομικά, ο Γιάννης Παπαδογιάννης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας, υποψήφιος αντιπρύτανης το 2003 υπό τον κ. Παπαγεωργίου, και ο… Παναγιώτης Δάτσκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ερευνητής στον τομέα της Νανοτεχνολογίας, με προπτυχιακές σπουδές Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί το κύρος του κ. Δάτσκου, ωστόσο από την… Αμερική όπου βρίσκεται, υποθέτουμε πως δεν γνωρίζει και πολλά αναφορικά με τα τεκταινόμενα του ΑΠΘ. Η τριμελής επιτροπή (κ.κ. Αργυράκης, Μπιτζιλέκης, Ρεγκάκου), η οποία συγκέντρωσε τις έξι αιτήσεις, θα τις ελέγξει ως προς τη νομιμότητά τους και εν συνεχεία θα παρουσιάσει τις έξι υποψηφιότητες κατ’ αλφαβητική σειρά και χωρίς αξιολογικές κρίσεις στα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Και μετά θα έρθει το… κόψιμο και η επιλογή. Βάσει… κριτηρίων, πάντα…

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναμένεται να επικρατήσει… ντέρμπι, ενώ δημιουργούνται πολλά ερωτήματα λόγω ακόμη μίας… πρωτοτυπίας. Υπάρχουν 4 υποψήφιοι για τις εκλογές που έχουν οριστεί στις 15 Ιουνίου, αλλά το Συμβούλιο Διοίκησης, βάσει νόμου, θα κληθεί να «κόψει» έναν ή και δυο από τους υποψηφίους. Βέβαια, το πρωτοφανές στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι δύο από τους τέσσερις είναι… μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, το οποίο πρόκειται να… διαλέξει. Ειδικότερα, το ένα μέλος του Συμβουλίου είναι ο Κώστας Ραβάνης, καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Ιδρύματος, και το άλλο μέλος είναι ο Θεόδωρος Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Ιδρύματος, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει… παραιτηθεί. Οι εναπομείναντες υποψήφιοι είναι ακόμη ένας πρώην αντιπρύτανης, ο Βασίλης Αναστασόπουλος, και η κοσμήτορας της Σχολής Υγείας του Ιδρύματος Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:23