search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 01:23
MENU CLOSE

Ο Μανιάτης έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

01.06.2014 21:00
Ο Μανιάτης έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! - Media

Επιστολή προς τον πρώτο «Υπουργό Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» απέστειλε η Greenpeace, που απένειμε  το «χαρτοφυλάκιο» αυτό στον Γιάννη Μανιάτη, υπουργό ΠΕΚΑ,  αφού με πρότασή του ανοίγουν ορθάνοιχτα οι πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη!

Επιστολή προς τον πρώτο «Υπουργό Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» απέστειλε η Greenpeace, που απένειμε  το «χαρτοφυλάκιο» αυτό στον Γιάννη Μανιάτη, υπουργό ΠΕΚΑ,  αφού με πρότασή του ανοίγουν ορθάνοιχτα οι πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη!

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο διεθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης με την πρόταση που κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή στις 28 Μαΐου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, επί της ουσίας το δικαίωμα μιας χώρας να αποκλείσει από την επικράτειά της τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες παραχωρείται στην Κομισιόν και στις εταιρείες βιοτεχνολογίας!

Όπως ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει η πρόταση Μανιάτη προβλέπει ότι ο λύκος θα φυλάει τα πρόβατα και αυτό γιατί:

-για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες! Όπως σημειώνει η Greenpeace «Ναι, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας»!

-Επιπλέον, η πρότασή συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Στην επιστολή ο Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι υυσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Και εδώ δύσκολα μπορώ να εντοπίσω κάποιον συμπολίτη μας που θα ήταν περήφανος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ο διευθυντής του του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι γι αυτή την επιλογή του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και καλεί τον Γιάννη Μανιάτη έστω και τελευταία στιγμή να αναγνωρίσει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 12 Ιουνίου, ότι το πλαίσιο αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί επειγόντως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 01:15