search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:23
MENU CLOSE

Οι «Κινητοί Εραστές» του αόρατου Μπάνκσι

06.06.2014 21:00
Οι «Κινητοί Εραστές» του αόρατου Μπάνκσι - Media

Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να μοσχοπουλάει τα έργα του και την ίδια στιγμή να καταζητείται για βανδαλισμό… να είναι επώνυμος και ταυτόχρονα ανώνυμος;

Πώς μπορεί ένας καλλιτέχνης να μοσχοπουλάει τα έργα του και την ίδια στιγμή να καταζητείται για βανδαλισμό… να είναι επώνυμος και ταυτόχρονα ανώνυμος; Ο ανατρεπτικός Βρετανός καλλιτέχνης με το περίεργο όνομα Μπάνκσι κατάφερε μέσα από την τέχνη τού γκράφιτι να καταγγείλει τον ρατσισμό, τον καταναλωτισμό και να γίνει διάσημος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Το πραγματικό του όνομα φημολογείται ότι είναι Ρόμπερτ Μπανκς, αλλά δίνουν και παίρνουν τα «σενάρια» για την ταυτότητά του. Παρόλο που εκκρεμούν εναντίον του πολλά εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία του βανδαλισμού, ο Μπάνκσι ταξιδεύει «αόρατος» σε όλο τον κόσμο και σχεδιάζει πάνω σε δημόσιους χώρους άλλοτε μια ειδυλλιακή ακρογιαλιά και άλλες φορές έναν αρουραίο. Άλλωστε ο «αρουραίος» είναι το σήμα κατατεθέν του Βρετανού καλλιτέχνη, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι γέννημα θρέμμα του Μπρίστολ. «Αν είσαι βρόμικος, άσημος και δεν σ’ αγαπάει κανείς, τότε οι αρουραίοι αποτελούν για σένα πρότυπα ζωής» έχει δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Τελευταία δράση του μυστηριώδους καλλιτέχνη, η διάσωση της αγαπημένης του λέσχης στο Μπρίστολ. Με τις μπογιές του και τα πινέλα του ζωγράφισε ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι που κοιτάει το κινητό του ο ένας πίσω από την πλάτη του άλλου. Το έργο, πάνω σε ξύλο, το κάρφωσε στον τοίχο του κλαμπ και το ονόμασε «Mobile Lovers». Ο ιδιοκτήτης της λέσχης αφαίρεσε τους «Κινητούς Εραστές» με σκοπό να τους πουλήσει και να σώσει τη λέσχη για νέους.

Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε άλλη άποψη. Υποστήριξε ότι το έργο ανήκει στη δικαιοδοσία του και το πήρε για να το εκθέσει στο Μουσείο του Μπρίστολ. Η συνέχεια είναι παράδοξη. Ο Μπάνκσι έστειλε επιστολή υποστηρίζοντας τον ιδιοκτήτη της λέσχης με την οποία ήταν συνδεδεμένος από τα νεανικά του χρόνια. Το γράμμα έχει και υπογραφή. Την αυθεντικότητα της επιστολής πιστοποίησε ακόμη και ο δήμαρχος: «Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, καθώς προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε το έργο από τη φθορά, από τυχόν βανδαλισμούς, και ταυτόχρονα χιλιάδες κόσμου το είδαν, αυξάνοντας έτσι την τιμή του, προς όφελος της λέσχης νέων». Ο ιδιοκτήτης δήλωσε πως, αν το έργο πιάσει την αναμενόμενη τιμή, τότε τα χρήματα θα δοθούν σε προγράμματα για τους νέους του Μπρίστολ.

Πόσο μπορεί να πουληθούν οι «Κινητοί Εραστές»; Έως και 4 εκατομμύρια λίρες. Και είναι για καλό σκοπό…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48