ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:21
MENU CLOSE

Γνωρίστε τον Λευκάδιο Χερν

13.07.2014 21:00

Έμαθα ως δημοσιογράφος για την ύπαρξη του Λευκάδιου Χερν τη δεκαετία του ’80, από τον αγαπημένο μου Λευκαδίτη συνάδελφο Ηλία Γεωργάκη, που πάλεψε για να κάνει γνωστό το έργο του στην Ελλάδα.

Έτσι χάρηκα όταν ο Ηλίας πριν από λίγες μέρες με πληροφόρησε ότι το πρώτο μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στη Λευκάδα. Εκτίθενται πρώτες εκδόσεις των έργων του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Ιουλίου 2014 και το κέντρο στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάστηκε με τους Δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi κ.ά. Παράλληλα στη Λευκάδα οργανώθηκε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας, που περιλάμβανε το Διεθνές Συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν, από τη Δύση στην Ανατολή». Συμμετείχαν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ακόμα ο κόσμος που γέμισε το Ανοιχτό Θέατρο παρακολούθησε τελετή τεϊοποσίας και μια βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Σ. Σάνο και Κ. Γιαμαμότο, όπως επίσης και την παράσταση του φημισμένου Κουκλοθέατρου «Seiwa Bunraku». Ο ίδιος ο Χερν σ’ ένα κείμενό του αναφέρει ότι «εάν κάποιος μεγάλος κλασικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό» («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»).

Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας», που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή η οποία θυμίζει τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του Ρόζα στη Λευκάδα.

Έτσι όσοι επισκεφτείτε φέτος το πανέμορφο αυτό νησί, μην παραλείψετε να γνωρίσετε τον Λευκάδιο Χερν…

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:19
Exit mobile version