search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:29
MENU CLOSE

Πώς διώχθηκαν οι Έλληνες από την  Ίμβρο…

01.09.2014 21:00
oldphotospod_2808_021_cmyk1409566290.jpg

Βαρθολομαίος: Επαίσχυντο σχέδιο διαλύσεως και ξεκληρίσματος

Βαρθολομαίος: Επαίσχυντο σχέδιο διαλύσεως και ξεκληρίσματος

Αυτήν τη φορά οι κάτοικοι της ΄Ιμβρου αισθάνονταν κάτι διαφορετικό στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί.

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται για μία ακόμη φορά –όπως κάθε χρόνο– στον γενέθλιο τόπο του, την Ίμβρο «της καρδιάς μας, των καημών μας, των πατέρων μας», όπως χαρακτηριστικά είπε κατά την ομιλία του στη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο χωριό του, στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ αναφέρθηκε στην Ίμβρο, αλλά και στις αδικίες σε βάρος των Ιμβρίων, με έμφαση αυτήν τη φορά στην αποκάλυψη του σχεδίου της Άγκυρας για τον εκτουρκισμό του νησιού.

«Περιμένουμε οι Ίμβριοι και την απόδοση του αυτονόητου δικαιώματος να κληρονομούμε τις περιουσίες των πατέρων μας, ανεξαρτήτως υπηκοότητος» είπε ο Πατριάρχης και τόνισε ότι «όσοι εξ ημών έχασαν την υπηκοότητα, δεν την έχασαν εξ υπαιτιότητός των, αλλά σαν αποτέλεσμα του ξεκληρίσματός μας, πριν από 50 χρόνια ακριβώς, μετά το περίφημο κατάπτυστο πρόγραμμα διαλύσεως, το οποίο σήμερα φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου – αυτό και οι εμπνευσταί του και οι εκτελεσταί του».

Το σχέδιο εκτουρκισμού

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Πρόκειται για το σχέδιο που είδε πριν από λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας, στο τελευταίο φύλλο της εβδομαδιαίας αρμενικής εφημερίδας «AGOS», στην οποία και δημοσιεύεται ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Uygar Gultekin με τον τίτλο «Στη δικαιοσύνη το σχέδιο εκτουρκισμού της Ίμβρου», με άλλα λόγια δηλαδή το σχέδιο της Τουρκίας για διωγμό των Ελλήνων της Ίμβρου, που αποτελεί σαφή παραβίαση των προβλεπομένων συνθηκών. 

Με βάση το δημοσίευμα αυτό, όλα άρχισαν όταν ο δικηγόρος Ερχάν Πέκτσε, που έχει ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι Ρωμιοί στην  Ίμβρο, βρήκε έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικά οι σχετικές με τον εκτουρκισμό της  Ίμβρου αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), της Τουρκίας.

Με αφορμή το έγγραφο αυτό, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία της Ίμβρου αξιολογώντας την εφαρμογή των αποφάσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο ως έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας και ζήτησε να διεξαχθεί σχετική ανάκριση.

Πρόκειται στην ουσία για μία συνολική έκθεση για την Ίμβρο, στην οποία παρατίθενται με λεπτομέρειες όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν και οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι το 1970. Στο σχετικό φάκελο της έκθεσης υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την Ίμβρο, καθώς και έγγραφα φακελώματος των Ρωμιών που ζούσαν στο νησί και τα οποία χαρακτηρίζονται «άκρως απόρρητα». 

Στην Έκθεση αυτή υπάρχει μια σύντομη ιστορική αναφορά για την Ίμβρο, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι Έλληνες του νησιού ουδέποτε εγκατέλειψαν το ιδεώδες της «Μεγάλης Ελλάδας» και ότι εργάζονται για την πραγματοποίησή του ενώ επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή έγινε αντιληπτή όταν ο Τζεβντέτ Σουνάι έγινε αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΘΑ). Ο ισχυρισμός αυτός οδήγησε σε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στις 27 Μαρτίου 1964, στην οποία μάλιστα αναφέρονται σαφώς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον εκτουρκισμό του νησιού.

Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση αυτή, η κεντρική ιδέα της πολιτικής της Τουρκίας για την Ίμβρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει «προετοιμασία όλων των απαραίτητων οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών προϋποθέσεων για τον εκτουρκισμό του νησιού καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εξάλειψη των ρωμαίικων φιλοδοξιών».

Έκλεισαν τα σχολεία

Επίσης στην Έκθεση αναφέρονται όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τότε (τέλη του 1970) προς την κατεύθυνση που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (1964), με όσα δηλαδή επιτάσσει η Άγκυρα. Έτσι, μεταξύ άλλων:
◆ Ανεγέρθηκε το υποθηκοφυλακείο του νησιού και ένα σύγχρονο κτήριο για τη μουφτεία.
◆ Διορίστηκε ένας μουφτής με ανώτατη εκπαίδευση κι έτσι τοποθετήθηκε ένας ισχυρός θρησκευτικός ηγέτης για τον μουσουλμανικό πληθυσμό.
◆ Ανεγέρθηκε νέο και σύγχρονο τζαμί και αναστηλώθηκαν τα παλαιά μνημεία.
◆ Μεταφέρθηκε από το Τσανάκαλε στην Ίμβρο ένα Τάγμα Εκπαίδευσης της Στρατοχωροφυλακής, κατά τρόπο ώστε να μην αντιτίθεται στους περιορισμούς του κεφαλαίου περί Στενών της Συνθήκης της Λωζάννης.
◆ Διατηρήθηκε το καθεστώς του νησιού ως απαγορευμένης ζώνης δευτέρου βαθμού κι έτσι μειώθηκε η τουριστική του ελκυστικότητα.
◆ Διασφαλίστηκε το ότι δεν θα επιδεικνύεται καμία κατ’ εξαίρεση συμπεριφορά στον Μητροπολίτη από την άποψη του κρατικού πρωτοκόλλου.
◆ Έκλεισαν όλα τα ρωμαίικα σχολεία, όλες οι εγκαταστάσεις τους απαλλοτριώθηκαν, και στα ίδια κτήρια άνοιξαν τουρκικά σχολεία υπαγόμενα στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας.
◆ Τα έσοδα και έξοδα των ρωμαίικων συλλόγων υπήχθησαν σε τακτικούς ελέγχους των αρμοδίων βακουφικών επιθεωρητών.

Θα προχωρήσει η έρευνα;

Αυτές είναι μερικές από τις πρώτες ενέργειες που ξεκίνησε το τουρκικό κράτος κατά των Ελλήνων της Ίμβρου, με στόχο να τους διώξει από το νησί. Ξεχωρίζει κανείς το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, την καταδίκη του νησιού σε οικονομικό μαρασμό με μέτρα για τη μείωση της τουριστικής του ελκυστικότητας, τη δημιουργία υποθηκοφυλακείου με στόχο τις περιουσίες των Ελλήνων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη, αφού ακολούθησαν εξαναγκαστικά μέτρα, με αποτέλεσμα ο ελληνικός πληθυσμός να φεύγει και να εγκαταλείπει τις περιουσίες του, που μέσω του κτηματολογίου και του υποθηκοφυλακείου περνούσαν στο τουρκικό κράτος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα από ένα έγγραφο του τουρκικού κράτους αποδεικνύεται πως υπήρχε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο για τον διωγμό των Ελλήνων από το νησί. Είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει και δίνει υπόσταση στις διαμαρτυρίες των Ελλήνων της Ίμβρου για τον διωγμό τους, τις οποίες πάντα οι Τούρκοι απέρριπταν, παριστάνοντας τις «αθώες περιστερές».

Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας του νησιού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξετάζει προσεκτικά. Πόσο θα προχωρήσει είναι ακόμη άγνωστο, και αποτελεί ερώτημα αν η τουρκική δικαιοσύνη θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί και δεν μπορεί να μείνει αβοήθητη. Όλα πρέπει να έλθουν στο φως… 

* Στοιχεία για το θέμα αυτό αντλήσαμε από το www.mignatiou.com,
του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:28