ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:04
MENU CLOSE

Δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν του Eurogroup - To «μπαλάκι» στην Σύνοδο Κορυφής

12.07.2015 05:27

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup μετά τη χθεσινή επεισοδιακή διακοπή και τις έντονες αντιπαραθέσεις. 

Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν θα καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει προφορικά τους ηγέτες της Ε.Ε. για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ανέφερε πως το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά το Σάββατο δεν είναι αρκετό, καθώς χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. “Είμαι αισιόδοξος, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από συμφωνία”, ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν η συμφωνία έχει δέκα βαθμίδες, εμείς είμαστε ακόμα στο επίπεδο 3. 

Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να περνάει μέτρα ήδη από αύριο. 

Είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σήμερα, δήλωσε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πήτερ Κάζιμιρ, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Το πολύ να καταλήξουμε σε κάποιες συστάσεις προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά μονομερών ενεργειών τους τελευταίους μήνες. 

Ζήτημα Grexit δεν τέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της ΑυστρίαςΧανς Γεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας. “(Το Grexit) δεν συζητήθηκε, αλλά όπως είπα και χθες η πρόταση χρειάζεται βελτίωση και προπαντός πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί. Έχουμε κάνει πρόοδο στις βελτιώσεις, αλλά δεν υπήρχε τίποτα για τις εγγυήσεις. Οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται πιο δύσκολες”, ανέφερε. 

Στην ίδια δήλωση προχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών της ΚύπρουΧάρης Γεωργιάδης, λέγοντας πως ενδεχόμενο Grexit έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πραγματικά, και όχι να λάβει άλλο ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που θα είναι δύσκολο να εφαρμόσε, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα.

«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε καμιά εναλλακτική λύση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, προετοιμάζοντας τουλάχιστον μια δέσμη προτάσεων προς τους ηγέτες της ευρωζώνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα. 

Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε πως είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει εξουσιοδότηση σήμερα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένα 3ο πακέτο. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε πως στόχος είναι μια βαθιά μεταρρυθμισμένη Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.

Ανέφερε πως πρόκειται για μια μακρά και δύσκολη συζήτηση, που όμως μπορεί να εισηγηθεί σειρά προτάσεων προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Κυριακής.

Ζήτησε δε με τη σειρά του από την ελληνική κυβέρνηση να περάσει σύντομα μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για 30 πρόγραμμα. 

Χωρίς δηλώσεις προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Επικοινωνία Τουσκ – Ντάισελμπλουμ για τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup

Για τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο κ. Ντέισελμπλουμ με μήνυμά του στο Twitter.

Για τα όσα ειπώθηκαν στh χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο κ. Ντέισελμπλουμ με μήνυμά του στο Twitter.

Επεισοδιακή η διακοπή του Eurogroup το Σάββατο – Καυγάς Σόιμπλε-Ντράγκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του “μην με περνάς για ανόητο”. Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:04
Exit mobile version