search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 02:14
MENU CLOSE

Reuters: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής της ΕΚΤ

14.07.2015 08:17
Reuters: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής της ΕΚΤ - Media

Η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες κρατώντας ανοιχτή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δίνει στους βουλευτές μερικές ημέρες περιθώριο να νομοθετήσουν μεταρρυθμίσεις για την παροχή οικονομική βοήθειας και τη παραμονή στο ευρώ.

 

Η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες κρατώντας ανοιχτή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δίνει στους βουλευτές μερικές ημέρες περιθώριο να νομοθετήσουν μεταρρυθμίσεις για την παροχή οικονομική βοήθειας και τη παραμονή στο ευρώ.

Όμως οι βουλευτές βρίσκονται υπό πίεση να ενεργήσουν γρήγορα καθώς η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία και θα είναι απίθανο να επεκτείνουν τη γραμμή χρηματοδότησης εάν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία και δεν αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Η στήριξη των βουλευτών σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, είναι σημαντική για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στην επόμενη φάση και στην επικύρωση μίας αβέβαιης συμφωνίας, η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει χρηματοδοτήσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στην ΕΚΤ.

Εάν η Ελλάδα χάσει αυτή την προθεσμία είναι πιθανό η ΕΚΤ να κλείσει το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον οποίο αποφάσισε να παρατείνει την περασμένη Δευτέρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για άνευ όρων παράδοση» είπε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τακτική στο θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργήσει γρήγορα.

«Εάν δεν παρουσιάσουν αποτελέσματα μέχρι την Τετάρτη, θα είναι σκληρά τα πράγματα» αναφέρει ο αξιωματούχος.

Η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη το απόγευμα στην Φρανκφούρτη για να εξετάσει εάν θα επεκτείνει τη γραμμή χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αναφέρει πηγή του Reuters.

Τα 89 δισ. ευρώ είναι αρκετά να αποτρέψουν την «βύθιση» των τραπεζών αλλά μόνο για λίγο. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση οι τράπεζες θα καταρρεύσουν άμεσα, συμπαρασύροντας την Ελλάδα στο χάος, και είναι πιθανό εάν η Ελλάδα χάσει την πληρωμή της Δευτέρας.

Στη Γερμανία οι πιέσεις κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση, η Bundesbank δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η γραμμή στήριξης μετά τις 20 Ιουλίου εάν χαθεί η αποπληρωμή, είπε πηγή του Reuters.

Η Bundesbank είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν δεν αποπληρωθεί το χρέος στην ΕΚΤ, καθώς όπως τονίζουν αυτό παραβαίνει τους κανόνες της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση τα 89 δισ. ευρώ πιστοληπτικής γραμμής χρηματοδότησης δεν είναι αρκετά για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα ή να άρει τους περιορισμούς στις αναλήψεις. Υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών προσμένουν στην απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τη χρηματοδότηση, προκειμένου να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν ξανά.

Την ώρα που φαίνεται πιο πιθανό η ΕΚΤ να διακόψει τη γραμμή χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα εάν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής, είναι αβέβαιο εάν η ΕΚΤ  ανταμείψει την Ελλάδα ακόμη και για τις fast track μεταρρυθμίσεις, με μία αύξηση της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

 «Το να σταματήσουν τελείως να παρέχουν ρευστότητα φαίνεται ακραίο» λέει ένας Έλληνας τραπεζίτης. «θα υπάρξει μία κίνηση από την ΕΚΤ να κρατήσει το τραπεζικό σύστημα για τις επόμενες μέρες, άρα περιορισμένη ρευστότητα είναι πιθανή».

Για να δοθούν επιπλέον χρήματα, η ΕΚΤ θα απαιτήσει εγγυήσεις από τις χώρες της ευρωζώνης που θα υποστηρίξουν τα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών κάτι που έγινε και το 2012.

Ο έλεγχος κεφαλαίων παραμένει

Ένας από τους «σοφούς» που συμβουλεύουν την Μέρκελ για οικονομικά θέματα, ο Volker Wieland, είπε ότι μία αύξηση είναι πιθανή αλλά ακόμη κι αν πραγματοποιηθεί, ο έλεγχος κεφαλαίων θα παραμείνει σε ισχύ. «Τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας, και θα διατηρηθεί ακόμη κι αν αυξηθεί ελαφρώς το ποσό των αναλήψεων, ο έλεγχος κεφαλαίων θα διατηρηθεί».

Ακόμη κι αν αυξηθεί η ρευστότητα ο έλεγχος κεφαλαίων θα περιοριστεί σταδιακά είπε ένα άλλος αξιωματούχος στο Reuters. Και αυτό θα γίνει για να αποτραπούν μαζικές αναλήψεις που θα δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στις τράπεζες.

Με τις τράπεζες σε αυτή την κατάσταση και μετά από μήνες κρίσης και οικονομικής αβεβαιότητας είναι βασικό να στηριχθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμούν  ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περίπου 25 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Μία από τις προϋποθέσεις που έχει επιβληθεί στην Αθήνα είναι να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία που θα καθιστά τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ υπεύθυνες ακόμη και για το κλείσιμο των άρρωστων τραπεζών.

Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον τραπεζικό τομέα που μπορεί να δει κάποιες τράπεζες να κλείνουν, με μεγάλες απώλειες για τους μετόχους και πιθανών ακόμα μεγαλύτερες στους καταθέτες. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα μπορούσε να κάνει πολύ λίγα για να το αποτρέψει.

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, είπε στο Reuters ότι ο αριθμός των μεγάλων τραπεζών της χώρας μπορεί να μειωθεί στις δύο.

Έλληνες τραπεζίτες λένε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναδείξει ζητήματα ανταγωνισμού.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07