search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 05:45
MENU CLOSE

Παρασκευόπουλος: Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μιλάει με κρατούμενους – Τι λέει ο Π. Λάμπρου για τους επίμαχους διαλόγους

10.11.2015 10:05
Παρασκευόπουλος: Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μιλάει με κρατούμενους – Τι λέει ο Π. Λάμπρου για τους επίμαχους διαλόγους - Media

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τις  καταγγελίες; Πανούση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με σημερινές του συνεντεύξεις. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, υπερασπίστηκε την υποχρέωση της Πολιτείας να συνομιλεί με κρατουμένους, τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν εκβιάζεται. 

 

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τις  καταγγελίες; Πανούση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με σημερινές του συνεντεύξεις. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, υπερασπίστηκε την υποχρέωση της Πολιτείας να συνομιλεί με κρατουμένους τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν εκβιάζεται. 

«Ένας κρατούμενος δεν παύει να είναι άνθρωπος και αν έχει κάποια αιτήματα η πολιτεία πρέπει να τον ακούσει. Αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, η πολιτεία όμως δεν εκβιάζεται» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρχε συνεργάτης του, εντεταλμένος να συνομιλεί με φυλακισμένους, ο υπουργός τόνισε ότι «αυτά αφορούν την εξεταζόμενη υπόθεση» και πρόσθεσε ότι ο κ. Λάμπρου διατέλεσε υπάλληλος του υπουργείου δικαιοσύνης. «Ένας κρατούμενος δεν παύει να είναι άνθρωπος και αν έχει κάποια αιτήματα η πολιτεία πρέπει να τον ακούσει. Αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, η πολιτεία όμως δεν εκβιάζεται» είπε ο υπουργός. Είναι άλλο ο εκβιασμός , τον οποίο το κράτος οφείλει να τιμωρεί και άλλο να συζητά για θέματα σχετικά με τους κρατούμενους.

Ο υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπήρχε διαπραγμάτευση με κρατούμενους για τα νομοθετήματα τονίζοντας ότι «ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα νομοθετήματα και απόδειξη αυτού είναι ότι ο νόμος που προέκυψε είχε ρυθμίσεις που άφησαν απογοητευμένες κάποιες ομάδες κρατουμένων και για αυτό το λόγο μου έκαναν επιθέσεις».

Για το ζήτημα των απειλών είπε ότι «έχω δεχθεί και εγώ απειλές και τις έχω αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν του κ. Πανούση».

 Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η πολιτεία οφείλει να μιλάει με τους κρατούμενους «και πάλι θα σας πω ότι δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά το να μιλούν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ή και  στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικοί με οποιοδήποτε κρατούμενο, εγκληματία και λοιπά σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αναγκαίο διότι μπορεί μια τέτοια συνομιλία, ένας τέτοιος διάλογος να οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας, στο να αποφθεχθούνε εγκλήματα που αλλιώς θα γίνονταν και έτσι ο διάλογος αυτός σε αναγκαίες περιπτώσεις γενικά είναι αναγκαίος» επισημαίνοντας ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε θεσμικό πλαίσιο.

Σε ερώτηση για το εάν το θεσμικό πλαίσιο είναι τηλεφωνικές συνομιλίες φιλικού τόνου ή είναι συναντήσεις οργανωμένες επίσημες στις οποίες κάποιοι εκθέτουν αιτήματα, κάποιοι άλλοι τα ακούν και τα καταγράφουν και συζητούν για αυτά; Ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται κατά περίπτωση, πολλές φορές για να κερδίσεις την νομιμότητα, για να μπορέσεις να αποκαταστήσεις την τάξη ένας αστυνομικός για παράδειγμα προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει έναν εγκληματία από το να κάνει κακό σε ένα θύμα μπορεί να χρειαστεί να του απευθυνθεί με έναν τρόπο φιλικό και οικείο προκειμένου να τον κατευνάσει. Αυτό εξαρτάται από την περίπτωση. Αυτό χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν τον τρόπο να συμπεριφέρονται και να φέρονται. Αυτές οι συζητήσεις δεν μπορεί να είναι κάτι το εξωθεσμικό αλλά πολλές φορές η ανάγκη της προάσπισης της νομιμότητας, της αποκατάστασης της νομιμότητας εκεί που υπάρχουν ταραχές μπορεί να προϋποθέτει κάποιους διάλογους, κάποιες συνεννοήσεις. Ο κανόνας είναι ότι αυτά δεν γίνονται. Σε καταστάσεις ανάγκης και η Αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάζεται και προσφεύγει  και σε έκτακτες επαφές, και διαιτησίες και διαιτητικές παρεμβάσεις κατά περίπτωση. Φυσικά θεσμικά και νόμιμα, πάντοτε! Και θεσμικά ως προς τον τρόπο αλλά και υπέρ των θεσμών πάντοτε» είπε ο υπουργός.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δε θεωρεί τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, πολιτικούς κρατούμενους.

Τι λέει ο Παναγιώτης Λάμπρου για τους διαλόγους του με κρατούμενους

«Ειλικρινά δεν κατανοώ τι έχει συμβεί. Είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα δικαιώματα και θα συνεχίσω να το κάνω σε όλη μου την ζωή», είπε ο Παναγιώτης Λάμπρου στο newsit.gr για τους διαλόγους που δημοσιοποίησε το Mega. «Dεν ξέρω πως έφτασαν στο κανάλι οι διάλογοι», πρόσθεσε ενώ όταν ρωτήθηκε αν μιλούσε και με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ».

Ασχολούμαι εδώ και 20 χρόνια με τα δικαιώματα των κρατούμενων είπε ο κ. Λάμπρου «γνωρίζει ο κόσμος ότι έχω επικοινωνία με κρατουμένους γυναίκες και άνδρες. Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους» και πρόσθεσε ότι «ο δικός μου ρόλος είναι άλλος. Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε κατήγοροι. Είναι υποχρέωσή μας. Οι κρατούμενοι έχουν τρόπο επικοινωνίας. Στερούνται μόνο της ελευθερίας τους. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα».

Για τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας είπε ότι «απ’ ότι είδατε στο MEGA δεν είναι διάλογοι αυτοί. Τι διάλογος είναι αυτός; Εδώ έχουμε μονόλογο. Και για τον διάλογο του Ελεύθερου Τύπου είπε: «Αυτό είναι δημόσιο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ ήταν προεκλογική δέσμευση. Προφανώς και θα το είπε (το στέλεχος) γιατί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι…»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02