ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:30
MENU CLOSE

Ανεβάζει το θερμόμετρο η Ρωσία στα σύνορα με Λιθουανία, Πολωνία - Αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές

08.10.2016 17:10

 

«Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ…και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε να μετακινεί τους πυραύλους Iskander-M στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής σε μία κίνηση που έχει ενδεχομένως ως στόχο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. «Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ- οι αμερικανοί εταίροι μας το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι στη ζέση τους για αποκαλύψεις», είπε.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί προς τη Μόσχα.

Η κίνηση αυτή, όχι μόνον αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά επίσης είναι πιθανόν ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που θέτουν όρια στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, όχι μόνο για να θέσουμε το ζήτημα, αλλά και για να ζητήσουμε την τήρηση των διεθνών συνθηκών», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι ορισμένοι τροποποιημένοι τύποι των πυραύλων Iskander-M μπορεί να έχουν βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, γεγονός που τοποθετεί το Βερολίνο στην ακτίνα δράσης τους με κέντρο το Καλίνινγκραντ.

«Πρόκειται για τη συνήθη ρωσική τακτική: κλιμάκωση της έντασης, δημιουργία διαμάχης και στη συνέχεια απαιτήσεις για υποχωρήσεις αλλού. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει αυτή τη φορά», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πάγωσε τη Δευτέρα αμερικανο-ρωσική συνθήκη αφοπλισμού πυρηνικών όπλων λέγοντας ότι αποτελεί απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες της Ουάσινγκτον.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:28
Exit mobile version