search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:52
MENU CLOSE

Ευρωβαρόμετρο: Δεν είναι ανεξάρτητα τα ΜΜΕ, δεν εμπιστεύονται την ενημέρωση οι Ευρωπαίοι

17.11.2016 16:02
Ευρωβαρόμετρο: Δεν είναι ανεξάρτητα τα ΜΜΕ, δεν εμπιστεύονται την ενημέρωση οι Ευρωπαίοι - Media
 
Αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, χαμηλή εμπιστοσύνη στην παρεχόμενη ενημέρωση, ανησυχία για τη ρητορική μίσους στο internet: αυτή η εικόνα προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τα ΜΜΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους οργανισμούς ενημέρωσης στη Γηραιά Ήπειρο.
 
Συγκεκριμένα, και πολύ ανησυχητικά, το 57% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι τα εθνικά τους μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις, μόλις το 53% θεωρεί ότι τα εθνικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες, το 75% δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει ή και υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές και το 48% από αυτούς δηλώνει ότι καταλήγει να αποθαρρύνεται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις. Επίσης, μόλις το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα τους είναι απαλλαγμένο από πιέσεις•
 
Ειδικά για την Ελλάδα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολυφωνία στα ελληνικά ΜΜΕ, ότι η ενημέρωση που λαμβάνει υπόκειται σε πολιτικές και εμπορικές πιέσεις και ότι δεν είναι έγκυρη και ανεξάρτητη. Συγκεκριμένα, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στα κράτη-μέλη της ΕΕ (57%) και περίπου εννέα στους δέκα Έλληνες (87%), «δεν πιστεύουν ότι τα εθνικά τους ΜΜΕ είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις».
 
Όσον αφορά τα εθνικά δημόσια ΜΜΕ, το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, έναντι 60% των Ευρωπαίων. Επιπλέον, στην Ελλάδα το 52% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ δεν παρέχουν ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων, έναντι 31% στην ΕΕ.
 
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι τα εθνικά ΜΜΕ παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες», θετικά απάντησε το 26% των Ελλήνων ερωτηθέντων, έναντι 53% στην ΕΕ.
 
Συνολικά στην Ευρώπη, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι υπάρχει πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνούντων καταγράφονται στη Φινλανδία (85%), την Ολλανδία (84%) και τη Δανία (82%). Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό ατόμων που συμφωνούν ότι υπάρχει πολυφωνία (μόλις 48%).  
     
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα τους παρέχουν πληροφόρηση απαλλαγμένη από πολιτικές και εμπορικές πιέσεις. Η πλειοψηφία (57%) διαφωνούν με την άποψη αυτή. Ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά συμφωνούντων με την άποψη αυτή είναι η Ελλάδα (12%), η Ισπανία (24%) και η Κύπρος (25%).
 
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) δηλώνουν ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης στις χώρες τους υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα δημόσια μέσα στη χώρα τους δεν υπόκεινται σε ανάλογες πιέσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Ελλάδα (9%), στη Γαλλία (16%) και την Ισπανία (20%).
 
Μια μικρή πλειοψηφία (53%) συμφωνούν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα τους παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση, με τη Φινλανδία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό (88%).Ωστόσο, το ποσοστό όσων συμφωνούν με την παραπάνω δήλωση είναι αισθητά χαμηλότερο στην Ελλάδα (26%), στη Γαλλία (34%) και στην Ισπανία (38%).
 
Στην ερώτηση ποιο είναι το μέσο ενημέρωσης που εμπιστεύονται περισσότερο η πλειοψηφία (66%) απαντούν το ραδιόφωνο, με την τηλεόραση και τις εφημερίδες να συγκεντρώνουν μαζί 55%. Μόνο στην Ελλάδα η πλειοψηφία (56%) θεωρεί ότι το ραδιόφωνο δεν είναι αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.
 
Αναφορικά με την Αρχή που ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σε όλα τα κράτη μέλη λιγότεροι από τους μισούς είναι σε θέση να γνωρίζουν το όνομα της Αρχής. Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων απαντούν σωστά στην ερώτηση ποιο είναι το όνομα της Αρχής καταγράφονται στην Πολωνία (45%) και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία (41%).
 
Το 37% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ενώ το 46% δεν συμφωνούν με αυτό. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Αρχής είναι η Φινλανδία (76%), η Ολλανδία (67%), η Δανία (56%), η Σουηδία (55%) και η Αυστρία (51%). Αντίθετα μικρά ποσοστά καταγράφουν όσοι συμφωνούν με αυτό στην Ισπανία (14%), την Ελλάδα (19%) και τη Λετονία (24%).   
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:52