ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Τους βάφτισαν Τουρκοκύπριους με το ζόρι - Σάλος στην Κύπρο

14.01.2017 15:36

 

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με επιστολή του σε αυστηρό τόνο, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, καταλογίζει ευθύνες στο Τμήμα για ενέργειες και παραλείψεις του που ταλαιπωρούν το κοινό, αλλά και που συντελούν στο να χάνονται υποθέσεις στα δικαστήρια, αφού λόγω απώλειας φακέλων που παρατηρήθηκαν στο εν λόγω Τμήμα, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, η Δημοκρατία δεν έχει την ευχέρεια να υποβάλλει ενστάσεις.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Φ», όταν το 2013 ο αραβικής καταγωγής πατέρας αιτήθηκε την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και διαβατηρίου για το δεύτερο τέκνο του, το ΤΑΠΜ έκρινε από μόνο του και χωρίς σχετική αίτηση των γονέων του τέκνου, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας, πως αυτό πρέπει να εγγραφεί στην τουρκική κοινότητα. Και αυτό, ενώ τόσο οι γονείς, όσο και το πρώτο τους τέκνο είναι πλέον εγγεγραμμένοι ως Κύπριοι υπήκοοι, ανήκοντες στην ελληνική κοινότητα της νήσου.

Η συγκεκριμένη αυτόβουλη ενέργεια και απόφαση του Τμήματος έχει οδηγήσει την οικογένεια του ανήλικου σε αναζήτηση δικαιοσύνης. Αρχικά υπήρξε παρέμβαση της «Αρχής κατά των Διακρίσεων», η οποία με την απόφασή της έκρινε την όλη συμπεριφορά του ΤΑΠΜ ως κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος του παιδιού στην υπηκοότητα.

Η απόφαση της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής δεν έγινε σεβαστή, αφού το ΤΑΠΜ επέμεινε στην απόφασή του χωρίς ουσιαστική δικαιολογία ή τεκμηρίωση. Το εναπομείναν βήμα για την οικογένεια του «βαπτισθέντος» από το Τμήμα «Τούρκου» ανήλικου», ήταν οι αίθουσες των Δικαστηρίων.

Όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι της οικογένειας των αραβόφωνων Κυπρίων, η προσφυγή στη δικαιοσύνη «συγκίνησε» το ΤΑΠΜ προς το αρνητικό. Συγκεκριμένα, μετά την καταχώρηση της προσφυγής, ο πατέρας του ανήλικου ενημερώθηκε πως το εν λόγω κρατικό τμήμα έχει προβεί σε τροποποίηση του αρχείου του και πλέον όλη η οικογένεια έχει καταταχθεί στην τουρκική κοινότητα.

Το ΤΑΠΜ, μάλιστα, φρόντισε στο τέλος της ενημέρωσης να του υποσχεθεί πως σε πιθανή επιτυχία της προσφυγής θα προβεί σε αναδρομική αποκατάσταση του καθεστώτος όλης της οικογένειας ως ανήκοντες στην ελληνική κοινότητα. Ενέργεια η οποία χαρακτηρίσθηκε από την οικογένεια ως απαράδεκτη, δεδομένου ότι ουδείς από τη συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία έχει παλαιστινιακές ρίζες, μιλά Τουρκικά ή έχει οποιαδήποτε σχέση ή επαφή με τον τουρκικό πολιτισμό ευρύτερα.

Ωστόσο, αν και η προσφυγή είχε επιτυχή κατάληξη με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2016, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ουδεμία διάθεση έχει επιδείξει μέχρι και σήμερα για συμμόρφωση.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δικηγόρο της οικογένειας δρα Χαράλαμπο Σαββίδη, του νομικού οίκου Χ.Π. Σαββίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., μας ανέφερε πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ενήμερο και το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αυτό που πρωτίστως εκπλήσσει σήμερα», όπως μας ανέφερε ο κ. Σαββίδης, «είναι η συνειδητή όπως φαίνεται επιλογή κάποιων λειτουργών και προϊσταμένων του ΤΑΠΜ να αφήνουν τη Δημοκρατία να σύρεται ενώπιον των Δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με το γνωστό οικονομικό κόστος, όχι για την τσέπη των ιδίων, αλλά για τον κάθε φορολογούμενο Κύπριο πολίτη».

Χάνονται φάκελοι και υποθέσεις

Το θέμα προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών. Στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ο Σωκράτης Χάσικος αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας ότι χάθηκε ο φάκελος.

«Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι όταν ελλείπουν αυτά τα στοιχεία και δημιουργείται αβεβαιότητα καθόσον αφορά τις συνθήκες που λήφθηκε η διοικητική απόφαση, η ακύρωσή της είναι αναπόφευκτη», τονίζει. «Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία δυστυχώς δεν είναι η μόνη, σας καλώ να προχωρήσετε πάραυτα σε επανεξέταση της ακυρωθείσας απόφασης, σύμφωνα και με τη θέση που σας απέστειλε η Νομική Υπηρεσία, με ημερομηνία 10/1/2017 και να κρατήσετε σχετικά ενήμερο το Γραφείο του Υπουργού».

Ο ΥΠΕΣ εγκαλεί επίσης το ΤΑΠΜ ότι, μεταξύ άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται στο Τμήμα και ταλαιπωρούν το κοινό, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της απώλειας διοικητικών φακέλων, με αποτέλεσμα να χάνονται και υποθέσεις στα δικαστήρια ένεκα του γεγονότος ότι δεν μπορεί να καταχωρηθεί ένσταση, αφού δεν αποστέλλονται τα γεγονότα και ούτε κατατίθεται ο διοικητικός φάκελος με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η προσβαλλόμενη απόφαση.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάσταση εκθέτει ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Εσωτερικών και δημιουργεί αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα χειρισμού εκ μέρους του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων. Επίσης, γνωρίζω ότι δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι καλούνται να μας εκπροσωπήσουν στα δικαστήρια, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία στα χέρια τους», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Χάσικος.

Πηγή: Philenews

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version