ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 00:51
MENU CLOSE

Συναγερμός Γιουνκέρ για το μέλλον της Ε.Ε.: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

01.03.2017 15:01
 
Με πέντε σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη «Λευκή Βίβλο» για την ευρωπαϊκή προοπτική.
 
Στην ουσία, ο Γιουνκέρ έχει ως στόχο να θέσει τη βάση της συζήτησης σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκών θεσμών, κρατών-μελών και κοινωνίας των πολιτών) για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθανθούν την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο πρώτο μέρος της Λευκής Βίβλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις «προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ σε συνέχεια του «μαύρου» των Βρετανών, της προσφυγικής κρίσης που ανέδειξε την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και της «ανισότητας» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που έφερε στην επιφάνεια η οικονομική κρίση.
 
Στο επίκεντρο του εγγράφου της Επιτροπής περιλαμβάνονται τα πέντε διαφορετικά σενάρια που αντικατοπτρίζουν πέντε διαφορετικά οράματα για την ΕΕ του 2025, ανάλογα με την ετοιμότητα των κρατών-μελών για ένα «φεντεραλιστικό άλμα» ή διατήρηση του status quo. Τα πέντε σενάρια τιτλοφορούνται ως εξής: