ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:46
MENU CLOSE

Προειδοποίηση Γιούνκερ: Ένας εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ δεν συμφέρει κανέναν

18.03.2017 17:47

 

Απαντώντας σε ερώτηση της Bild am Sonntag αν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γιούνκερ είπε: «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ».

Ο Γιούνκερ είπε πως τα σχόλια της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προστατευτισμού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία.

Την Πέμπτη (προχθές) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά συγκεκριμένες εμπορικές σχέσεις χρειάζεται να επανεξεταστούν για να γίνουν πιο δίκαιες για τους αμερικανούς εργαζομένους.

Ο Γιούνκερ είπε πως χαίρεται που θα συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε την Τρίτη και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ιαπωνία φέτος».

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να δώσει στις εξαγωγές της αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα. Παρομοίως, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «χοντρά υπερτιμημένο» ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04
Exit mobile version