search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:07
MENU CLOSE

Τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς την αξιολόγηση

04.09.2017 19:23
Τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς την αξιολόγηση - Media

 

To ένα μετά το άλλο εμφανίζονται τα πρώτα αγκάθια στον δρόμο της τρίτης αξιολόγησης που εντάσσεται πλέον στην αντίστροφή μέτρηση για το τέλος του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Καθώς οι δανειστές επιστρέφουν από τις διακοπές τους και το πρώτο ραντεβού σε επίπεδο EuroWorking Group πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην Αθήνα έχουν αρχίσει να φτάνουν μηνύματα για τα «δύσκολα» των επόμενων μηνών. Εργασιακά, δημόσιος τομέας και τράπεζες βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε υψηλή θέση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν, ξεκινώντας από τη συνάντησή τους την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, να διαμορφώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να έχει ελπίδες το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο σε ένα χρόνο. Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η αναμενόμενη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, αλλά και η αύξηση των καταθέσεων είναι επιχειρήματα που ελπίζει να της εξασφαλίσουν στήριξη των δανειστών. Ωστόσο, από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και την Ουάσιγκτον, ενώ αναγνωρίζουν θετικά βήματα, έχουν και δεύτερες σκέψεις, καθώς βλέπουν και άλλες πιο σκοτεινές όψεις της ελληνικής πραγματικότητας. Κυρίως ανησυχούν για τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής διάθεσης, έχοντας και δείγματα που οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Ειδικότερα, η κατάθεση του νομοσχεδίου της κ. Εφης Αχτσιόγλου, προκάλεσε αντιδράσεις για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι θεσμοί διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση απέφυγε να εντάξει σε αυτό διατάξεις για την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης, που αφορούν π.χ. το ελάχιστο ποσοστό 51% προκειμένου να ληφθεί απόφαση απεργίας σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων. Δεύτερον, γιατί υποστηρίζουν ότι ορισμένες διατάξεις του θέτουν εμπόδια στην εφαρμογή άλλων ψηφισμένων νόμων για τα εργασιακά. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τήρηση πρακτικών στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, κάτι που η εργοδοτική πλευρά θεωρεί ότι αντιστρατεύεται την ψηφισμένη ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις, όπου η διαδικασία διαβούλευσης είναι μη καθορισμένου τύπου.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει, εξάλλου, στους θεσμούς και το θέμα των συμβασιούχων, καθώς η εμβαλωματική λύση με τη ρύθμιση του Ιουνίου για την ανανέωση των συμβάσεων προσκρούει ήδη σε αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βεβαρημένος ήδη με τα προβλήματα της αξιολόγησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο, ο δημόσιος τομέας έχει μπει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειστών και με το θέμα των συμβασιούχων.

Πυκνά σύννεφα έρχονται, όμως, κυρίως από την Ουάσιγκτον, όπου το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι θα θέσει θέμα αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, ενώ επιμένει στην άποψή του ότι χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Επίσης, από το ΔΝΤ πιθανολογείται ότι θα ανοίξει και δημοσιονομικό θέμα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αυτά τα θέματα ως αφορμή αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν αποκλείει τον κίνδυνο εκτροχιασμού της διαπραγμάτευσης εξαιτίας τους.

Ο δύσκολος δρόμος των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στο EuroWorking Group, με το θέμα του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για το οποίο αναμένεται να γίνει «ανταλλαγή απόψεων», όπως αναφέρουν οι πηγές. Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Zeit στις αρχές Αυγούστου ότι δεν αμφισβητούνται τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος από κανέναν και σίγουρα όχι από την κυβέρνηση.

 

Πηγή: Καθημερινή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:55