ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:06
MENU CLOSE

Υπόταση: Τι την προκαλεί και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

01.10.2017 17:35

 

Χαμηλή θεωρείται σε γενικές γραμμές η πίεση που βρίσκεται κάτω από 90/60 mm Hg. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, για να θεωρηθεί η πίεση επικίνδυνα χαμηλή πρέπει να εκδηλώνονται λόγω αυτής ανησυχητικά συμπτώματα.

Τα κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι η υπόταση πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι τα εξής:

– ζαλάδα και/ή τάση λιποθυμίας

– ναυτία

– συγκοπή (λιποθυμία)

– αφυδάτωση και ασυνήθιστα έντονη δίψα

– έλλειψη συγκέντρωσης

– θολή όραση

– κρύο και χλωμό δέρμα

– εφίδρωση

– γρήγορη αναπνοή

– κόπωση

– καταθλιπτική διάθεση

Οι πιθανές αιτίες της υπότασης είναι πολλές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μακρόχρονη κατάκλιση.

– Εγκυμοσύνη: Η υπόταση είναι ιδιαίτερα συχνή τις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.

– Μείωση του όγκου του αίματος: Για παράδειγμα, λόγω σοβαρού τραυματισμού και επακόλουθης αιμορραγίας, αφυδάτωσης ή εσωτερικής αιμορραγίας.

– Φαρμακευτική αγωγή: Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, όπως διουρητικά, βήτα αναστολείς, φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

– Καρδιακά προβλήματα: Όπως η βραδυκαρδία, η δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς, το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή, η υπόταση είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα.

– Ενδοκρινικές διαταραχές: Ο υποθυρεοειδισμός, οι διαταραχές στη λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, η νόσος του Addison, το χαμηλό σάκχαρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαβήτης συνδέονται με τη μη φυσιολογική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

– Αναφυλαξία: Η ακραία αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται, εκτός από την υπόταση, με σοβαρή αναπνευστική δυσκολία, εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων και πρήξιμο στον λαιμό.

– Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) είναι δύο κοινές διατροφικές ελλείψεις που συμβάλλουν στην αναιμία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα μεμονωμένο επεισόδιο υπότασης δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ιδιαίτερα εάν η χαμηλή μέτρηση δεν συνοδεύεται από αξιοσημείωτα συμπτώματα. Αν, ωστόσο, τα επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν εμπόδιο για μια ομαλή καθημερινότητα, απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η υποκείμενη αιτία της υπότασης και επομένως να βρεθεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τον ασθενή.

 

Πηγή: onmed.gr

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:06
Exit mobile version