search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:34
MENU CLOSE

Κάνει πίσω ο Πουτζντεμόντ – Ζητά συμφωνημένη λύση για την Καταλονία

10.10.2017 16:42
Πουτζδεμόν: «Όχι» στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών - Media

 

Ένα βήμα πίσω έκανε ο Κάρλες Πουτζντεμόντ κατά την ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Καταλονίας, στη διάρκεια της οποίας δεν κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, αλλά ζήτησε να υπάρξει διάλογος για μια «συμφωνημένη λύση», προφανώς με τη Μαδρίτη, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Κατανολία κέρδισε το δικαίωμά της για ανεξαρτησία.

Ο Πουτζντεμόντ εμφανίστηκε συγκινησιακά φορτισμένος στην ομιλία του, λέγοντας προς τους Ισπανούς πολίτες ότι «δεν είμαστε τρελοί, ούτε εγκληματίες. Είμαστε απλοί άνθρωποι που θέλουμε να ψηφίσουμε», κάνοντας, μάλιστα, αναφορές στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014 και στο δημοψήφιμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2016.

Ο Καταλανός ηγέτης υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, αναφερόμενος στις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζντεμόντ, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».
 
«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».
 
Σημειώνεται ότι η ομιλία του Πουτζντεμόντ καθυστέρησε να αρχίσει για μία ώρα από την προγραμματισμένη, καθώς οι διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής ήταν πυρετώδεις, ενώ πληροφορίες έφεραν τον Καταλανό ηγέτη να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
 
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Γιουνκέρ διέψευσε τις πληροφορίες χαρακτηρίζοντάς τες, μάλιστα, ως «fake news» (ψευδείς ειδήσεις), ενώ η Μαδρίτη όχι μόνο συντηρεί τη σκληρή στάση της, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σύλληψης του Πουτζντεμόντ, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει χαρακτηρίσει ως παράνομο το δημοψήφισμα και έχει απαγορεύσει τη σημερινή συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου.
 
Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι διεθνής μεσολάβηση με τον Πουτζντεμόν «δεν είναι εφικτή», ενώ ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου οφείλεται σε επαφές για διεθνή διαμεσολάβηση.
 
Θύελλα στη Γερουσία

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία ζει «μια από τις δυσκολότες στιγμές της», υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία».

Μιλώντας λόγο πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.
 
«Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας» είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει «μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της».
 
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία» στα καταλανικά).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 09:30