ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 04:37
MENU CLOSE

Die Zeit: Άξιζε η πορεία που ακολούθησε ο Ντράγκι

26.10.2017 16:05

 

Αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο, όταν ακριβώς αυτή τη βδομάδα αρχίζει η αποτοξίνωση, που δήθεν δεν θα καταστεί εφικτή: Ο Ντράγκι προτίθεται να αγοράζει λιγότερα κρατικά ομόλογα και αργότερα να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια. Αλλά ούτε και κανένα από τα τρομακτικά σενάρια που διακινούνταν έγινε πραγματικότητα: Πέρσι η Ευρωζώνη έγινε η οικονομική περιοχή της Δύσης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού – και στη Γαλλία ο Εμ. Μακρόν μόλις υπέγραψε ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων της μεταπολεμικής εποχής.

Φυσικά και μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο τελικό στάδιο: Ίσως την ανάπτυξη ακολουθήσει η ύφεση, ίσως ο Μακρόν αποτύχει και ίσως κάπου στην Ευρώπη μεγαλώνει αυτή τη στιγμή η επόμενη κερδοσκοπική φούσκα. Αλλά είναι επίσης πιθανό η Ευρώπη, μετά από μια μακρά και βαριά κρίση, να βρίσκεται επιτέλους σε τροχιά βελτίωσης. Προς το παρόν τουλάχιστον οι περισσότερες ενδείξεις είναι ότι η πορεία που ακολούθησε ο Ντράγκι άξιζε.

Αυτό όμως μας δείχνει κιόλας πού οδηγεί η υιοθέτηση προκαταλήψεων όταν συζητάμε για την Ευρώπη. Κανονικά οι πρωταγωνιστές της λήψης αποφάσεων αναζητούν λύσεις σε προβλήματα, που δεν δημιούργησαν αυτοί. Μπορεί τουλάχιστον να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο πρωταρχικός σκοπός του Ντράγκι δεν είναι να πάρει τα λεφτά των Γερμανών, όπως και η Άνγκελα Μέρκελ δεν χαίρεται όταν υποφέρουν οι Έλληνες. Η αναγνώριση αυτού του πράγματος δεν σημαίνει μη τήρηση κριτικής στάσης, αλλά τήρηση του μέτρου και εύρεση της χρυσής τομής. Γιατί όταν η κριτική γίνεται μνησικακία δεν μπορεί πια να υπάρξει συνεννόηση. Και πολλά άλλα ακόμα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04
Exit mobile version