ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:55
MENU CLOSE

Διαπραγμάτευση: Παζάρια για τον ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφυγικής κρίσης

01.12.2017 08:23

Την αισιοδοξία της για τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο το βράδυ, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, παρόλο που εκκρεμούν ζητήματα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

ΦΠΑ στα νησιά

Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση (μέσω της ανασκόπησης δαπανών). Από τα χρήματα αυτά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να διαθέσει τα 80 εκατ. ευρώ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει αύριο Σάββατο πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση για τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτό, καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13
Exit mobile version