search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:07
MENU CLOSE

Συναγερμός στην κυβέρνηση μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2008
15-02-2018
15.02.2018 06:15
4162004-1.jpg

 

Ανοιχτή η ατζέντα των εθνικών θεμάτων για την κυβέρνηση, καθώς, μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές διαφορές επανήλθαν με τρόπο ανησυχητικό για την κυβέρνηση και όχι μόνο. Μετά το επεισόδιο στα Ίμια και τη σταδιακή αποκλιμάκωση κατόπιν της επικοινωνίας Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας και ειδικά τον θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού προκειμένου να έχει ενημέρωση για την κατάσταση και τις περιπολίες του Λιμενικού στην περιοχή.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ωστόσο συνιστά ψυχραιμία και διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι δε ανά πάσα στιγμή αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προς το παρόν η απόφαση η ελληνική πλευρά να μην ανταποδώσει την πρόκληση οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, όμως ο συναγερμός παραμένει.
 
Μπορεί να πόνταρε στο Σκοπιανό εκτιμώντας ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης ατζέντας με όποια κατάληξη θα επέφερε οφέλη – είτε επίλυση με διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων ύστερα από 25 χρόνια είτε αδιέξοδο με ευθύνη της απέναντι πλευράς –, ωστόσο το τοπίο πλέον γίνεται ιδιαίτερα σύνθετο λόγω της αναβαθμισμένης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.
 
Πάντως τα τουρκικά δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα βασικό επιχείρημα για την προ-ώθηση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της λύσης στο Σκοπιανό. Ήδη έχει διατυπωθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι η επίλυση ενός ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, που παραμένει ανοιχτό τα τελευταία 25 χρόνια, θα κλείσει ένα μέτωπο και θα απελευθερώσει δυνάμεις πολιτικές και διπλωματικές, ώστε να επικεντρώσουν στο πραγματικό ζήτημα, που είναι η Τουρκία.
 
«Το δίλημμα για το όνομα έχει απαντηθεί»
Σε ό,τι αφορά λοιπόν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η διπλωματική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ αλλά και απευθείας συνεχίζεται, ενώ στο πολι-τικό επίπεδο ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό ακροατήριο:
  • Απέρριψε τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να «κρύψει» τη συγκεκριμένη ατζέντα κάτω από την υπόθεση της Novartis.
  • Απάντησε στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση υποβάθμισε ή αγνόησε το πλήθος που μετείχε στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
  • Ξεκαθάρισε πως το αίτημα να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Το δίλημμα έχει απαντηθεί, είπε, ήδη από το 1992, καθώς η Ελλάδα – δηλαδή όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις – έχει αποδεχθεί την παραχώρηση του όρου Μακεδονία με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Το ζητούμενο είπε, αυτό που διεκδικεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία.
«Αυτό που καλείται μέσα από τη διαπραγμά-τευση η χώρα, η κυβέρνηση, δεν είναι να δώ-σει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Τι να πάρει πίσω; Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία». Και «να μην σφετερίζονται, να δώσουν πίσω σύμβολα που δεν τους ανήκουν» και, τέλος, να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Ο Τσίπρας σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη, τόνισε όμως ότι «είναι ο μόνος δρόμος».
 
Στο διπλωματικό επίπεδο οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό τον ΟΗΕ αλλά και απευθείας ξεκίνησαν και πάλι τη Δευτέρα, ύστερα από το προσωρινό πάγωμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις Νίμιτς από τα Σκόπια ότι συζητείται μόνο το όνομα και η Αθήνα δεν εγείρει αξιώσεις για τα αλυτρωτικά. Είχαν μεσολαβήσει δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν βλέπει τον λόγο να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.
 
Μετά την κοινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στη Βιέννη με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν όπου αναφέρεται ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνεχίζεται. Σήμερα οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είναι πιθανό να έχουν νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στη Σόφια, το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας. Το ερώτημα τώρα είναι αν οι συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων οδηγούν σε ένα κοινό έδαφος που θα επιτρέψει στον Έλληνα ΥΠΕΞ να παρουσιάσει στην άλλη πλευρά το σχέδιο Συμφώνου που ετοιμάζει η Αθήνα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16