Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κύρους Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν καυτό τσάι ή άλλα καυτά ροφήματα αυξάνουν κατά πέντε φορές τον κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του οισοφάγου, ιδίως δε αν είναι καπνιστές ή καταναλώνουν αλκοόλ.
Μάλιστα, η έρευνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει άλλες μελέτες του Π.Ο.Υ., που έδειξαν ότι η κατανάλωση καυτών ροφημάτων -θερμοκρασίας 65 βαθμών Κελσίου και άνω- είτε είναι καφές είτε τσάι είτε άλλα ροφήματα, επιδρούν αρνητικά στον κίδνυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Οι ειδικοί, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η καλύτερη θερμοκρασία για τα ζεστά ροφήματα είναι μεταξύ 48 και 60 βαθμών Κελσίου, ιδίως για τον καφέ, ενώ ο Π.Ο.Υ. τονίζει ότι πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν τα ροφήματά μας πριν τα πιούμε.