ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:55
MENU CLOSE

«Λίφτινγκ» στον Λυκαβηττό - Ξαναζωντανεύει το αστικό δάσος της Αθήνας

16.10.2018 14:52

 

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων βασίζεται σε μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη συμβολή άλλων φορέων. Στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης, υπογράμμισε ότι «ο λόφος του Λυκαβηττού έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Αθήνα. Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο των Αθηναίων για την πόλη τους» είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι επί των ημερών της Δημοτικής του Αρχής, «στην Αθήνα έγινε και γίνεται δουλειά βάσης, η πρωτεύουσα διαθέτει πλέον σχέδιο, οικονομικούς πόρους αλλά και εταίρους, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών».

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν είναι, ένα αντιδιαβρωτικό-αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχή του επιβαρυμένου πρανούς της ΝΑ πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, η αποξήλωση και αντικατάσταση της ασφάλτου στο λόφο με ειδικό υδατοπερατό υλικό,ο σε βάθος καθαρισμός του λόφου στα δύσβατα σημεία καθώς και εξειδικευμένος καθαρισμός από ειδικούς και η η επισκευή μιας πεζοπορικής διαδρομής 3 χλμ. μεγάλης χρήσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την αρχή των επισκευαστικών παρεμβάσεων στα υφιστάμενα στοιχεία του λόφου. Στο πλαίσιο αυτών των έργων περιλαμβάνονται ακόμη η αποκατάσταση τμημάτων μονοπατιών και άλλες επιμέρους εργασίες, όπως επιφανειακά συλλεκτήρια αυλάκια, κορμοδέματα και καταφράξεις όπου απαιτούνται για τη διατήρησή τους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Ελένη Μυριβήλη, το αμέσως επόμενο διάστημα δημοπρατείται η επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων, όπως της «Πράσινης Τέντας», που λειτουργούσε ως το 2003. Ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της. Επίσης και για το κομψό Πέτρινο Περίπτερο ή Αποσπερίτη, με τα φυσικά μπαλκόνια στον πευκώνα του λόφου, πρόκειται να αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη της λειτουργίας του.

Το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας», περιλαμβάνει ακόμη, όπως ανάφερε η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων, Μαρία Καλτσά, δημιουργία διαβαθμισμένων ζωνών πρόσβασης στον λόφο, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του, έλεγχο της πρόσβασης και στάθμευσης των οχημάτων περιμετρικά και εντός του λόφου, ώστε ο Λυκαβηττός να γίνει εύκολα προσβάσιμος, σχεδιασμός και ένταξη ποικίλων θεματικών δράσεων τουρισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης, καθώς και αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στον λόφο κ.α

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:54
Exit mobile version