search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:51
MENU CLOSE

Ιταλία: Να εξηγήσει η Κομισιόν γιατί ζητά αλλαγή του προϋπολογισμού

25.10.2018 10:37
Ιταλία: Να εξηγήσει η Κομισιόν γιατί ζητά αλλαγή του προϋπολογισμού - Media

 

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζοβάνι Τρία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ζητά την αλλαγή του προϋπολογισμού μας. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει συνταχθεί σωστά και προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να τον αναθεωρήσουμε», δήλωσε ο Τρία στην δημόσια τηλεόραση της Rai.

«Ίσως η απάντηση της Κομισιόν να γράφτηκε λίγο βιαστικά», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε, βάσει μιας ορθολογικής ανάλυσης της οικονομικής κατάστασης», τόνισε επίσης ο ιταλός υπουργός. Ερωτηθείς, τέλος, για το επίπεδο του σπρεντ, απάντησε ότι «το σπρεντ στις 320 μονάδες είναι ένα επίπεδο που η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει για πολύ καιρό, αλλά δεν υπάρχουν δημοσιονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν το επίπεδο αυτό».

Ντι Μάιο: Δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου από το ευρώ

O αντιπροέδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν προτίθεται να φύγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν θα αλλάξει τον στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019, παρά την απόρριψή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ντι Μάιο, που είναι ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δήλωσε επίσης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δέχεται πίεση από την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

«Οι αγορές δεν ανησυχούν για τη μη τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία. Οι επενδυτές ανησυχούν για ψευδή αφηγήματα, σύμφωνα με τα οποία η Ιταλία θέλει να φύγει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν ισχύει», είπε ο Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, τον οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν πολύ υψηλό, δεν πρέπει να αλλάξει.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν αρνητικά στον επεκτατικό προϋπολογισμό, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αγνόηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία και τη βιωσιμότητα του χρέους της, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των (δεκαετών) ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων (spread) υποχώρησε σήμερα στις 318 μονάδες βάσης από 323 αργά την Τετάρτη, που ήταν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, μετά τις δηλώσεις του Ντι Μάιο και εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλία μπορεί να πλήξει την αξία των κρατικών ομολόγων, που κατέχουν σε μεγάλη έκταση οι ιταλικές τράπεζες και να διαβρώσει τα κεφάλαιά τους, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία. Ο Ντι Μάιο είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το τραπεζικό σύστημα και ότι είναι βέβαιος πως το spread θα μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Τις επόμενες εβδομάδες, θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό με την ΕΕ και θα είναι δυνατό να παρουσιάσουμε τις λεπτομέρειες του δημοσιονομικού μας σχεδίου», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 09:48