ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:38
MENU CLOSE

Χρέη στην Εφορία: Πώς μπορείτε να αποφύγετε την κατάσχεση λογαριασμού

31.10.2018 13:03

 

Όπως αναφέρει το news247, οι μεγαλοοφειλέτες (αυτοί που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ), οι οποίοι αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις για την οφειλή τους έχουν σίγουρα ένα νομικό σύμβουλο να τους καθοδηγήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα περίπου 3 εκατομμύρια των φορολογούμενων που χρωστούν ως 3.000 ευρώ και παρόλα αυτά δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν μέσω της πάγιας δωδεκάμηνης ρύθμισης που είναι διαθέσιμη.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο». Αυτό γίνεται με την εισαγωγή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Πώς κατοχυρώνουμε «ακατάσχετο» λογαριασμό

Εκεί υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα.

H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα. Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

– Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

– Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.

– Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Τι προστατεύει ο «ακατάσχετος» λογαριασμός

Το ανώτατο όριο του – μοναδικού – ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα 1.250 ευρώ. Προστατεύονται μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση του 50% για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και έως του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για το επιπλέον των 1.500 ευρώ ποσό κατάσχεται στο σύνολο του.

Ωστόσο η εφορία μπορεί να κατασχέσει

  • το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
  • το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων
  • το ½ του εφάπαξ
  • έως και το 100% των ενοικίων
  • έως και το 100% των αποζημιώσεων
  • έως και το 100% από πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών
  • ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ

Πότε αίρεται μια εντολή κατάσχεσης

Εκτός από την πλήρη αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού ή τουλάχιστον του 50% του ποσού μια εντολή κατάσχεσης αίρεται

Με την υπαγωγή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής: μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις

Με την τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ

Με πώληση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου για την απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:37
Exit mobile version