ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:44
MENU CLOSE

Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις η Ελλάδα- Αναμονή πάνω από δέκα χρόνια για ένα μόσχευμα

31.10.2018 12:54

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην ΕΕ, αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης επικαλούμενος επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με το οποία έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη. Όπως αναφέρει, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου /Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης, η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του προτείνει την εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου για τις μεταμοσχεύσεις, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της Ελλάδας. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται με παραλλαγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας και συνιστάται από:

α) τη δημιουργία δικτύου ιατρών συντονιστών με την υποστήριξη διοικητικού προσωπικού, στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, επιφορτισμένων με το σύνολο των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων ως τη μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αρκούν 50 ιατροί ειδικά καταρτισμένοι.

β) τον έλεγχο και την λογοδοσία προς τον ΕΟΜ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και στην παροχή κινήτρων προς τα νοσοκομεία

γ) Τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

 

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version