search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:26
MENU CLOSE

«Στα κόκκινα» η Τουρκία: Εκδίδει NAVTEX για χώρους δεσμευμένους για ασκήσεις από την Κύπρο

17.12.2018 18:22
Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι σε Αιγαίο-Λιβύη - Media
 
Στα άκρα οδηγεί η Τουρκία την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντός του FIR Λευκωσίας, καθώς η Άγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX για ασκήσεις σε περιοχές που έχουν ηδη δεσμευθεί για ασκήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις οποίες μαλιστα χθες ήταν σε εξέλιξη κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ.
 
Την Κυριακή είχε εκδώσει την NAVTEX 1322/18 δεσμεύοντας την μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου για εξαιρετικά εκτεταμένο διάστημα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Χθες εξέδωσε δυο ακόμη NAVTEX 1333/18 για ασκήσεις δυτικά της Παφου στις 20 Δεκεμβρίου και την 1332/18 για ασκήσεις νότια της Λεμεσού για την 21η Δεκεμβρίου.
Οι δεσμεύσεις αυτές της Τουρκίας εκδίδονται ενώ έχει σταλεί το μήνυμα των ΗΠΑ για αποφυγή προκλήσεων εναντίον των δραστηριοτήτων που γίνονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κορυφώνονται οι τριμερείς συνεργασίες με την συναντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στην Λευκωσία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας και την Πεμπτη στην Μπερσεβά του Ισραήλ με τη συνάντηση Κορυφής της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραηλ.
 
Οι παράνομες δεσμεύσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο FIR Λευκωσίας προκαλούν όμως σοβαρούς κινδύνους για απρόβλεπτα γεγονότα καθώς την ίδια στιγμή εκτός από τις Κυπριακές ΝΟΤΑΜ για τις πτήσεις των ελικοπτέρων προς το γεωτρύπανο της Exxon Mobil είναι σε ισχύ μια σειρά ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις, μια εξ αυτών πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνεργασία των δυνάμεων της Κύπρου και του Ισραήλ και προέβλεπαν χαμηλές πτήσεις ακόμη και πάνω από το έδαφος της Κύπρου.
 
Παντως η «Πολυεθνής ασκηση» που ειχε αναγγείλει χθες η Τουρκία δεν ήταν και τόσο Πολυεθνής καθώς συμμετείχαν μόνο μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή «προστατεύοντας» το Barbaros.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:26