ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:43
MENU CLOSE

Οργή Γιουνκέρ με τη Βρετανία: Τέλος στην παράταση αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit

03.04.2019 16:08
 
Άστραψε και βρόντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπροστά στο χάος που επικρατεί στη Βρετανία σχετικά με την συμφωνία για το Brexit.
 
O Λουξεμβούργιος πολτικός δεν άφησε κανένα περιθώριο, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα δώσει άλλη μικρή παράταση στο Βrexit, αν οι Βρετανοί βουλευτές δεν ψηφίσουν έως τις 12 Απριλίου τη συμφωνία για το «διαζύγιο».
 
«Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η κύρωση της συμφωνίας του Brexit. Η 12η Απριλίου είναι η ύστατη προθεσμία για την έγκρισή της από τη Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας στην Ευρωβουλή.
 
«Αν αυτό δεν γίνει έως τότε, δεν θα είναι δυνατή περαιτέρω παράταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι μετά τη 12η Απριλίου υπάρχει το ρίσκο να τεθεί σε κίνδυνο η σωστή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και η λειτουργία της ΕΕ.
 
Παράλληλα, πάντως, παραδέχθηκε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία, τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο, για το οποίο η Ε.Ε., αν και το απεύχεται, έχει ήδη προετοιμαστεί.
 
«Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Αλλά είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω σιγουρευτεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη», είπε, εξηγώντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να αναβαθμίζουν το προτεινόμενο σχέδιο για τις νέες σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας μετά το «διαζύγιο».
 
Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία αν το Βrexit πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία. «Η Βρετανία θα επηρεαστεί περισσότερο από ό,τι η ΕΕ», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα εργαστώ μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφευχθεί ένα no-deal Brexit».
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:40
Exit mobile version