search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:01
MENU CLOSE

Ξεκίνησε η Σύνοδος των G20 – Κορυφώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των πλουσιότερων κρατών

28.06.2019 06:03
Ξεκίνησε η Σύνοδος των G20 - Κορυφώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των πλουσιότερων κρατών  - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠε, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου.

Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

 

Σι Τζινπίνγκ: Ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (…). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η περιοχή του Κόλπου έχει εισέλθει σε πολύ ευαίσθητη φάση, «στέκει μπροστά στο σταυροδρόμι του πολέμου και της ειρήνης».

Η Κίνα πάντα επιδιώκει ειρήνη και εναντιώνεται στον πόλεμο, τόνισε ο Σι στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου της G20.

 

Πούτιν: Αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν στη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

ΕΕ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

 

Τραμπ: Καμία πίεση για το Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε σήμερα ότι «τίποτε δεν πιέζει» για να διευθετηθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου.

«Έχουμε άφθονο χρόνο. Τίποτε δεν πιέζει, μπορούν να πάρουν το χρόνο τους. Δεν είναι διόλου επείγουσα η κατάσταση», υποστήριξε ο Τραμπ, έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, ανταλλαγής απειλών και ύβρεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

«Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα τελειώσει, ότι θα τακτοποιηθεί. Αν επιλυθεί, υπέροχα, αν όχι, θα ακούσετε να μιλούν γι’ αυτό», πρόσθεσε πριν από την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.

Οι δηλώσεις του φάνηκαν αισθητά πιο συγκρατημένες από τον πολεμοχαρή τόνο του Ρεπουμπλικάνου τις προηγούμενες ημέρες.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός σύντομου πολέμου με το Ιράν. «Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση, και δεν θα διαρκέσει πολύ, μπορώ να το πω. Και δεν μιλάω για χερσαία στρατεύματα», ανέφερε.

Η ιδέα του «”σύντομου πολέμου” με το Ιράν είναι αυταπάτη», ήταν η αντίδραση του ιρανού ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έκρινε ότι οι ΗΠΑ «απειλούν την ειρήνη».

Νωρίτερα σήμερα στην Οσάκα, ο Τραμπ, ο οικοδεσπότης της G20 ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άρχισαν την τριμερή συνάντησή τους με έναν πρωτότυπο χαιρετισμό, ενώνοντας τις γροθιές τους αντί να ανταλλάξουν χειραψίες. Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε την ιδέα, αστειεύτηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείτο πρόβλημα με «το ποιος θα έσφιγγε το χέρι ποιου πρώτος». Χαρακτήρισε τους δύο πρωθυπουργούς «καλούς φίλους» και τους συνεχάρη για τις πρόσφατες εκλογικές τους επιτυχίες.

Η συζήτηση θα επικεντρωνόταν στο εμπόριο και στο Ιράν, είπε ο Τραμπ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα και περιορίστηκε να προεξοφλήσει ότι η έκβαση των συνομιλιών θα είναι «θετική».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Μόντι, ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα έθιγε το ζήτημα του εμπορίου, μετά την επιβολή δασμών από το Νέο Δελχί που ο μεγιστάνας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» και απαίτησε να καταργηθούν πριν φθάσει στην Οσάκα, αφήνοντας να διαφανεί η ένταση κάτω από την επιφάνεια.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ότι θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, ο Σίνζο Άμπε του έδωσε έναν χάρτη με τις ιαπωνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, την αξία τους και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται. Ανάμεσά τους είναι μια νέα μεγάλη ιαπωνική επένδυση στο Μίσιγκαν, μια Πολιτεία όπου προβλέπεται να δοθεί σκληρή μάχη στις επόμενες εκλογές, κάτι για το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:01