ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:19
MENU CLOSE

Σχέδια επί χάρτου για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
25-07-2019
26.07.2019 03:00

Πέντε παρεμβάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα αλλάξουν την όψη στις δυο πόλεις προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παρεμβάσεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα και απαντούν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα σε τοπικές, αλλά και εθνικές ανάγκες» καθώς «συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας», όπως σημείωσε.

– Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

– Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

– Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

– Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

– Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στον χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Μάλιστα, η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την προοπτική ενοποίησης του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήταν τα δύο ζητήματα της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού τον συντονισμό και για τα δύο αυτά έργα.

Σύμφωνα με το Μαξίμου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού συμφωνήθηκε πως κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι είναι να αναδειχθεί το πρώην Βασιλικό Κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτηρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης.

Ο στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί για πρώτη φορά σε πόλο έλξης όχι μόνον για τους κατοίκους της Αθήνας αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους, που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Αναφορικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αναφέρει το Μαξίμου, κρίθηκε αναγκαία η υπόγεια επέκτασή του, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι χώροι για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Μέσω της υπογειοποίησης το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και του Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να συνδέεται με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει πολιτισμό.

Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:18
Exit mobile version