ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:57
MENU CLOSE

SOS από ΟΗΕ: «Ο κόσμος θα χάσει ένα πολύτιμο φρένο στον πυρηνικό πόλεμο»

01.08.2019 17:43

 

«Αυτό πιθανόν θα αυξήσει, δεν θα μειώσει, την απειλή που θέτουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους. «Παροτρύνω εντόνως τις ΗΠΑ και την Ρωσική Ομοσπονδία να επεκτείνουν την αποκαλούμενη συνθήκη ‘Νέας Αρχής’ για την παροχή σταθερότητας και χρόνου για διαπραγμάτευση μελλοντικών μέτρων ελέγχου εξοπλισμών».

Η συνθήκη ‘Νέας Αρχής’ του 2011, είναι μια συμφωνία ΗΠΑ- Ρωσίας για τον έλεγχο εξοπλισμών, που περιορίζει την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων και αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά μπορει να παραταθεί για 5 χρόνια, αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ότι θα αποχωρήσουν από την INF στις 2 Αυγούστου, επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους πυρηνικές κεφαλές για να αποτρέψουν τη Μόσχα. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας προέτρεψε σήμερα Ουάσινγκτον και Μόσχα να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από το παγκόσμιο πλαίσιο ελέγχου εξοπλισμών.

«…Λυπούμαστε που η Ρωσία απέτυχε να κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διάσωση της INF», δήλωσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Μόσχα για τον τερματισμού της διεθνούς συνθήκης.

«Με τον τερματισμό της συνθήκης INF, η Ευρώπη χάνει κομμάτι της ασφάλειάς της», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:57
Exit mobile version