search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:39
MENU CLOSE

Ραδιενεργό μυστήριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2088
29-8-2019
31.08.2019 03:00
radienergeia.jpg

 

Νέο πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία στα τριάντα χρόνια από το Τσέρνομπιλ

Αρκετά ερωτήματα προκύπτουν μετά τη δοκιμή πυραύλου στη στρατιωτική βάση της πόλης Αρχάνγκελσκ, η οποία στοίχισε τη ζωή πέντε ερευνητών.

Κατ’ αρχάς κανένας δεν ξέρει ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή, καθώς τέσσερις ρωσικοί σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας έχουν σταματήσει να μεταδίδουν δεδομένα για τις μετρήσεις. Επιπλέον «πέπλο ομίχλης» περιβάλλει και τον αριθμό των εκρήξεων που πραγματικά σημειώθηκαν.

Η ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας «Rosgidromet» έκανε λόγο για αύξηση της ραδιενέργειας μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου στην πόλη Σεβεροντβίνσκ, ενώ η Greenpeace έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ανέβει έως και 20 φορές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει αρχικά πως τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το ατύχημα στη βάση, γεγονός που διαψεύστηκε αργότερα από τις αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι υπήρξε άνοδος των επιπέδων για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μυστήριο οι επιπτώσεις

Δύο από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγάλη έκρηξη πέθαναν από ραδιενέργεια και όχι από την ίδια την έκρηξη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ρωσική ερευνητική εφημερίδα «Novaya Gazeta». Επιπλέον η ρωσική εφημερίδα σημείωσε ότι οι μπανιέρες που χρησιμοποιήθηκαν στο νοσοκομείο για να καθαρίσουν τα θύματα χρειάστηκε να καταστραφούν.

Συγκεκριμένα περίπου 60 άτομα μεταφέρθηκαν στα επείγοντα νοσοκομείων της περιοχής και τοποθετήθηκαν σε μπανιέρες για να καθαριστούν. Οι μπανιέρες αυτές μετακινήθηκαν μυστικά και καταστράφηκαν λόγω της ραδιενέργειας που είχαν απορροφήσει, όπως τονίζει η εφημερίδα. Η «Novaya Gazeta», που επικαλείται μαρτυρία ενός ιατρικού υπαλλήλου, υποστηρίζει ότι εντοπίστηκαν ίχνη του θανατηφόρου ραδιενεργού ισότοπου Cesium-137 στα θύματα.

Ένας από τους γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στη Ρωσία έχει ίχνη ραδιενέργειας στον μυϊκό ιστό του, όπως ισχυρίστηκαν περιφερειακοί ερευνητές. Ωστόσο απέδωσαν αυτή την εξέλιξη στη διατροφή του και όχι στην έκρηξη.

«Το στοιχείο Cesium-137 έχει το χαρακτηριστικό να συσσωρεύεται στα ψάρια, τα μανιτάρια και τα φύκια. Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε πως το στοιχείο αυτό εισήλθε στον οργανισμό μέσω προϊόντων διατροφής» δήλωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ενημερωτική οργάνωση της Ρωσίας Meduza. Ακόμη τόνισαν ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μάλιστα, η Meduza δημοσίευσε και μαρτυρία νοσοκομειακού υπαλλήλου, ο οποίος άκουσε τον γιατρό να λέει ότι πήγε για διακοπές στην Ταϊλάνδη. Τότε οι συνάδελφοί του απάντησαν ότι «όπου υπάρχει Ταϊλάνδη υπάρχει και Ιαπωνία… Πρέπει να έφαγες καβούρια από τη Φουκουσίμα».

Σημειώνεται ότι πάνω από 100 νοσοκομειακοί υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε ελέγχους μετά το περιστατικό.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επισήμανε πως τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες, ειδικά από γιατρούς που εξέτασαν τα θύματα, αποτελούν μέρος μιας αντιρωσικής καμπάνιας. Στη συνέχεια κατηγόρησε τους γιατρούς πως οι καταγγελίες τους είναι ανώνυμες.

Οι σταθμοί

Τέσσερις ρωσικοί σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας έχουν σταματήσει να μεταδίδουν δεδομένα για τα επίπεδα ραδιενέργειας μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών Λασίνα Ζέρμπο στη «Wall Street Journal». Μέχρι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αύξησης της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου.

Ειδικότερα, τα παρατηρητήρια στο Μπιλιμπίνο, στη βορειοανατολική Ρωσία, και στο Ζαλέσοβο, στο νότιο τμήμα της χώρας, σταμάτησαν να στέλνουν στοιχεία στις 13 Αυγούστου. Επιπλέον, τρεις ημέρες νωρίτερα, είχαν τεθεί εκτός δικτύου οι μονάδες στην Ντούμπνα και στο Κίροφ.

Η Μόσχα έχει αποδώσει τη διακοπή σε προβλήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ αρνήθηκε να εικοτολογήσει για τα αίτια του προβλήματος, σύμφωνα με τον Λ. Ζέρμπο.

Παρά ταύτα, οι Ρώσοι πολίτες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τα επίπεδα ραδιενέργειας. Γι’ αυτό αγοράζουν συνεχώς μετρητές ραδιενέργειας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία πωλήσεων. Μάλιστα, οι μετρητές ραδιενέργειας έχουν γίνει από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Ρωσία.

Οι εκρήξεις

Η είδηση που κυκλοφόρησε αρχικά ήταν ότι εξερράγη πυραυλοκινητήρας υγρού καυσίμου πυραύλου στο πεδίο δοκιμών στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ. Ωστόσο, υπηρεσία που ελέγχει την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών υποστήριξε ότι ακολούθησε μια δεύτερη έκρηξη δύο ώρες αργότερα. Αυτή η δεύτερη έκρηξη ήταν υπαίτια για την αύξηση της ραδιενέργειας, όπως τονίζει η υπηρεσία.

Η δεύτερη αυτή έκρηξη, που ανιχνεύτηκε από υποηχητικούς αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης και όχι από τα συστήματα ανίχνευσης σεισμών που εντοπίζουν κινήσεις στο έδαφος, προκλήθηκε πιθανώς από αερομεταφερόμενο πύραυλο που τροφοδοτήθηκε από ραδιενεργό καύσιμο, σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία Norsar. Πάντως, ο κυβερνήτης της περιοχής Αρχάνγκελσκ απέρριψε τις πληροφορίες για δεύτερη έκρηξη.

«Τα επακόλουθα του συμβάντος δεν φέρουν οποιαδήποτε απειλή. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλος ένας γύρος παραπληροφόρησης» δήλωσε ο κυβερνήτης Ιγκόρ Ορλόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ρωσία προσπάθησε επιμελώς να κρύψει αρκετές λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν και σε έναν βαθμό το κατάφερε. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον φόβο και τα ερωτήματα που προέκυψαν, αφού οι απαντήσεις που έδωσε ήταν ανεπαρκείς και οι κινήσεις της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:39