ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:59
MENU CLOSE

Μενδώνη για γλυπτά του Παρθενώνα: Το αίτημα για δανεισμό δε σημαίνει αναγνώριση κυριότητας από τους Βρετανούς (Video)

03.09.2019 08:45

 

«Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» είπε χαρακτηριστικά η υπ. Πολιτισμού στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς την βρετανική κυβέρνηση ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».

Εξηγώντας τι θα σημαίνει τυχόν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί δεχτούν, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η απόλυτα αρνητική στάση τους αρχίζει σιγά – σιγά να κάμπτεται.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ετοιμάζουμε το φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός» ενώ ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».

 

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48
Exit mobile version