ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:17
MENU CLOSE

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στη βόρεια Συρία - Κοινές περιπολίες με ΗΠΑ

08.09.2019 08:35

 

Έξι τουρκικά θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα για να συναντηθούν στη Συρία με τον αμερικανικό στρατό για την πρώτη τους κοινή περιπολία στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη στις 7 Αυγούστου.

Δύο ελικόπτερα υπερίπταντο της ζώνης στην οποία τα τουρκικά οχήματα διέσχισαν την μεθόριο περνώντας από άνοιγμα στον μεγάλο τοίχο από μπετόν που έχει χτιστεί μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Λίγο νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία για να αρχίσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας που έχουν στόχο την εγκαθίδρυση μιας “ζώνης ασφαλείας” κατά μήκος των συνόρων.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στην τουρκική μεθόριο και τις ζώνες στη Συρία που ελέγχει η υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη.

Η πολιτοφυλακή αυτή θεωρείται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι η “ζώνη ασφαλείας” θα έχει εύρος 32 χιλιομέτρων.

Ο Ερντογάν έχει επίσης απειλήσει ότι θα εξαπολύσει επιχείρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας αν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο αυτής της “ζώνης ασφαλείας”, αλλά η συμφωνία αυτή είχε ήδη επιτρέψει να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση κατά της YPG η οποία φαινόταν να επίκειται.

Οι δύο σύμμαχοι συνέστησαν πρόσφατα το κέντρο κοινών επιχειρήσεων για τις περιπολίες τους, η σύσταση του οποίου προβλεπόταν από αυτήν την συμφωνία για να αναλάβει τον συντονισμό της δημιουργίας της “ζώνης ασφαλείας”, το περίγραμμα της οποίας παραμένει ασαφές.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:16
Exit mobile version