ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:30
MENU CLOSE

Καρκίνος του προστάτη: Πέντε λιγότερο γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

15.11.2019 15:19
 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες.
 
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο άνδρας να είναι ευαισθητοποιημένος, καθώς η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη.
 
Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Δείτε παρακάτω πέντε λιγότερο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη:
 
1. BPA: Η δισφαινόλη Α είναι ένα χημικό που μπορεί να πυροδοτήσει ή να ενισχύσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα οι κάτω των 65 ετών, είχαν στον οργανισμό τους οκτώ φορές μεγαλύτερες ποσότητες BPA σε σύγκριση με υγιείς άνδρες. Το χημικό μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική διαίρεση των κυττάρων κι έτσι να προκαλέσει ή να συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου. Το BPA βρίσκεται σε κονσέρβες, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και σε πολλά πλαστικά.