ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:25
MENU CLOSE

Τα τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση και προστατεύουν την καρδιά

27.11.2019 06:53

 

Οι ερευνητές επανεξέτασαν προοπτικές μελέτες κοόρτης οι οποίες αξιολογούσαν την κατανάλωση οσπρίων αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και των σχετικών δεικτών. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια παρουσίαζαν μειωμένα ποσοστά περιστατικών (της τάξης του 10%) για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη -και πιο δαπανηρή – αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει ένα οικονομικό, προσβάσιμο και καθημερινό διατροφικό προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλο από τα φασόλια», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Hana Kahleova, υπεύθυνη κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ειδικών Υπεύθυνης Ιατρικής.

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πηγή: ygeiamou

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:25
Exit mobile version