ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Ποιος θέλει να αγοράσει Repubblica και Stampa

02.12.2019 16:10

 

Ο Έλκαν επιθυμεί να αποκτήσει το ποσοστό ελέγχου από την οικογένεια De Benedetti, η οποία..

είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας συμμετοχών CIR (η οποία κατέχει το 44% της GEDI). Ο Έλκαν επρόκειτο να συζητήσει σήμερα με τη CIR για το ενδεχόμενο deal, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να ενισχυθούν κατά 2,8% το πρωί στην αγορά του Μιλάνου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της GEDI ανεστάλη.

Αν η Exor συμφωνήσει να αγοράσει το 44% της GEDI που ανήκει στην CIR, θα αναγκαστεί να υποβάλει προσφορά και για το υπόλοιπο ποσοστό. Στο τέλος της διαδικασίας, μια από τις επιλογές θα ήταν να αποσυρθεί η εταιρεία από το χρηματιστήριο, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες σε αυτήν. Ο Έλκαν έχει ήδη στην κατοχή του το 6% της GEDI, μέσω της Exor NV, της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι.

Ο Έλκαν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler, εξετάζει και άλλες συμφωνίες. Η Fiat, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Exor, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ανταγωνίστρια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Peugeot SA και αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας των δύο πλευρών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η σχέση της οικογένειας Ανιέλι με την εφημερίδα La Stampa, στο Τορίνο -όπου η Fiat γεννήθηκε το 1899- είναι πολύ παλιά. Την αγόρασαν τη δεκαετία του 1920 και εννέα δεκαετίες αργότερα, το 2016, συγχωνεύθηκε με το εκδοτικό συγκρότημα L’Espresso του De Benedetti και σχηματίστηκε η εκδοτική εταιρεία GEDI.

Πέρυσι η επιχείρηση απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της από ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, τον πρώην CEO της Telecom Italia SpA, Flavio Cattaneo.

Τον Οκτώβριο, ο Carlo De Benedetti, ο 84χρονος ιδρυτής της L’Espresso και πατέρας των τωρινών ιδιοκτητών της, προχώρησε αυθαίρετα σε μία προσφορά εξαγοράς του 30% της GEDI. Οι γιοι του απέρριψαν την κίνηση αυτή και μάλιστα ο Rodolfo De Benedetti δήλωσε σοκαρισμένος από την αιφνίδια κίνηση του πατέρα του.

Οι μετοχές της GEDI υποχώρησαν κατά 0,4% την Παρασκευή, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 144 εκατ. ευρώ. (159 εκατ. δολάρια).

Η κεντρο-αριστερή La Repubblica άσκησε έντονη κριτική στον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του τύπου και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή:  mononews.gr

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34
Exit mobile version