ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:25
MENU CLOSE

ΕΥΔΑΠ: Έκθεση για τα 90 χρόνια του Φράγματος του Μαραθώνα (Photos)

13.12.2019 10:40

 

Η επετειακή έκθεση, με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από τα εγκαίνια του έργου, πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), έως τις 29 Μαρτίου του 2020. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Το φράγμα του Μαραθώνα, ένα έργο σπάνιας αισθητικής, ολοκληρώθηκε σε μία περίοδο που οι ανάγκες υδροδότησης της Αττικής είχαν εκτοξευτεί, λόγω του κύματος προσφύγων από τη Μ.Ασία αλλά και της γενικευμένης αστικοποίησης και ουσιαστικά ξεδίψασε την πρωτεύουσα και τα προάστιά της.

Στην Έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό, μεγάλης αξίας, από την εποχή του 1920, όπως φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικές μελέτες και χάρτες συμβάσεις, επιστολές, βιβλία καθώς και τα εργαλεία κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα.

Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931, Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα, σε 3D/VR animation βίντεο, καθώς και την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, που είχε τραβηχτεί εκείνη την εποχή με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, από το εργοτάξιο του Μαραθώνα, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε πρότυπο για τα μετέπειτα έργα του Μεσοπολέμου.

Για τους σκοπούς της Επετειακής Έκθεσης, η ταινία μικρού μήκους έχει μονταριστεί και επενδυθεί ηχητικά, χαρίζοντας συγκίνηση αλλά και στιγμές γέλιου.

Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η Έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες απαντούν σε βασικά ερωτήματα από το πώς έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν το Φράγμα του Μαραθώνα, το μετέπειτα υδροδοτικό δίκτυο μέχρι την αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής της πόλης των Αθηνών και του Πειραιά.

Ακόμη, οι θεματικές ενότητες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα σημεία που αποτέλεσαν σταθμούς για την ολοκλήρωση του έργου, όπως το λιμάνι της Χαλκίδας για την μεταφορά αναγκαίων υλικών, το Γαλάτσι με τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, το Φάληρο με το σταθμό άντλησης θαλάσσιου ύδατος, το Καστρί με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό αλλά και το Ναό στη βάση του Φράγματος, πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που βρίσκεται στους Δελφούς.

Τέλος, ο  επισκέπτης θα γνωρίσει Αμερικάνους και Έλληνες μηχανικούς καθώς και κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους του έργου, όπως ο Ulen.

Tην Επετειακή Έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» επιμελήθηκε η Ερατώ Κουτσουδάκη και είναι ανοιχτή Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 9:00 έως 13:30, Παρασκευή από 9:00 έως 20:00, Σάββατο από 11:00 έως 16:00, και Κυριακή από 10:00-18:00.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:22
Exit mobile version