ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:05
MENU CLOSE

F-22: Τα stealth μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους μετά από «ιστορική αποστολή» (Photos)

04.02.2020 14:55
 
Τα stealth μαχητικά F-22 της USAF που, για πρώτη φορά, είχαν αναπτυχθεί για αποστολές στη Μέση Ανατολή επέστρεψαν μετά από αρκετούς μήνες στις αμερικανικές βάσεις.
 
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναπτύξει για πρώτη φορά τα μαχητικά F-22 Raptor στην αεροπορική βάση Al Udeid Air του Κατάρ μετά την κατάρριψη από το Ιράν ενός drone επιτήρησης RQ-4A, ή BAMS-D, που διέσχιζε τον κόλπο του Ομάν.
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό επιδείνωσε ραγδαία τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, που οδήγησαν τις ΗΠΑ μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε στο καθεστώς της Τεχεράνης νέες κυρώσεις και ξεκίνησε διαδικασίες για να σχηματίσει έναν συμμαχικό συνασπισμό στην περιοχή που θα περιορίσει την δράση του Ιράν.
 
Για το λόγο αυτό έστειλε για πρώτη φορά στο Κατάρ τα F-22 Raptors! Έτσι μετά από έξι μήνες συνεχών επιχειρήσεων στην περιοχή τα αμερικανικά μαχητικά επέστρεψαν στις ΗΠΑ.
 
Τα μαχητικά που «δεν πωλούνται»
Το F-22 Raptor είναι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς χαμηλής παρατηρησιμότητας. Η κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή αλλά είναι ικανό να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Το F-22 αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το F-35 δεν έχει αγγίξει ακόμα τα επίπεδα ετοιμότητας του προκατόχου του.
 

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06
Exit mobile version