ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:03
MENU CLOSE

HSBC: Εφικτή η ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα - «Καμπανάκι» για κορωνοϊό - μεταναστευτικό

03.03.2020 16:58

 

Όπως επισημαίνει ο οίκος, ο κυβερνητικός στόχος 4% για την ανάπτυξη, θα μπορούσε να είναι εφικτός με ένα συνδιασμό ενισχυμένων επενδύσεων, χαλαρότερης δημοσιονομικής στάσης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αν και ο κορωνοϊός αποτελεί μια σοβαρή απειλή και για την ελληνική οικονομία.

Η HSBC κάνει λόγο για βελτιωμένο κλίμα στη χώρα και ισχυρή δέσμευση από την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις. 

Άλλωστε ο οίκος έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στη χώρα φέτος στο 2,3%, με τους βασικούς δείκτες της οικονομίας να παραμένουν ισχυροί. Σύμφωνα με τον οίκο οι ξένες επενδύσεις να ενισχύονται, ενώ προχωρούν και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα τα πάει καλά και πιστεύεται ότι θα υπερβεί τον στόχο του 3,5%. Επιπλέον θετικά νέα ενδεχομένως να προκύψουν λόγω των ισχυρών εσόδων και της πιθανότητας μείωσης του στόχου για το 2021, με την επίτευξη του 4% να είναι πιθανή.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι ο κορωνοϊός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση τον τουριστικό κλάδ που συμβάλει περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Η HSBC εκτιμά ότι μια πτώση κατά 10% του κλάδου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1%, αν και, όπως αναφέρει, η τουριστική περίοδος αργεί, έτσι εάν δεν πληγεί η χώρα ιδιαίτερα, οι κίνδυνοι θα  περιοριστούν.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για το μεταναστευτικό, καθώς, όπως αναφέρεται, οι  εισροές των μεταναστών θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κινδύνου.

Η HSBC επισημαίνει έναν ακόμα κίνδυνο, τον εφησυχασμό. Η άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και ο μακρύς ορίζοντας μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές έχουν επιτρέψει έως τώρα τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ. Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι μικροί, ωστόσο εάν η κυβέρνηση πετύχει την ανάπτυξη την οποία στοχεύει, θα μπορούσε να γίνει πιο εφησυχασμένη και να περιοριστούν οι μεταρρυθμίσεις.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:03
Exit mobile version