search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:04
MENU CLOSE

Ο παγκολίνος, τα δελφίνια και το GPS

23.03.2020 06:18

 

Ο παγκολίνος ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, είναι  ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Το κρέας του είναι περιζήτητο και διακινείται παράνομα όπως και οι  φολίδες του. Ο παγλοκίνος – λένε κάποιοι επιστήμονες – είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου  ιού 2019-nCoV καθώς  η  γονιδιακή ακολουθία του στελέχους του κορονοιού που εντοπίσθηκε κατά την έρευνα στους παγκολίνους είναι κατά 99% πανομοιότυπη με την γονιδιακή ακολουθία του στελέχους που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «πενγκουλίν», που στα μαλαισιανά σημαίνει «κάτι που κυλάει» όπως ακριβώς διαχέεται και ο κορονοϊός .

Και δίκαια αναρωτιούνται πολλοί αν όλα αυτά γύρω μας τα έκανε ένα είδος προς εξαφάνιση. Αν ο παγκολίνο ευθύνεται για την αλλαγή των όρων της παγκοσμιοποίησης , την διαμόρφωση νέων πιο χαλαρών  εργασιακών σχέσεων, για τον πλήρη έλεγχο της ζωής των πολιτών αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του πλανήτη μας από το πλαστικό.

Όποιος και να έφερε πάντως στην ζωή μας τον κορονοιό η αλήθεια είναι μία. Η ζωή όλων των πολιτών του πλανήτη άλλαξε για πάντα  ενώ  πολιτικοί και οικονομικοί  μύθοι κατατρίφθηκαν .

Αν πάντως επιχειρήσει κάποιος να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα από αυτή την ιστορία είναι τα εξής:

  • Οι άνθρωποι είμαστε ευάλωτοι και  ανίσχυροι  μπροστά σε μια… μεταλλασσόμενη γρίπη  . Το γεγονός ότι o ιός  εξαπλώνεται σε τέτοιους γρήγορους ρυθμούς , μολύνοντας αδιακρίτως όλο τον πλανήτη κορυφώνει τον φόβο και την ανασφάλεια μας. Κανείς δεν εξαιρείται , κανείς δεν μπορεί να την γλιτώσει , κανείς δεν είναι αλώβητος. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  πολίτες δοκιμάζονται όχι μόνο από τον ίο αλλά και από  την σκέψη της επόμενης ημέρας. Η ψυχολογία τους καταρρακώνεται καθώς δεν ξέρουν πως θα είναι η ζωή τους, η δουλειά τους , το μέλλον τους.
  • Τα παιδιά μας μαθαίνουν να ζουν σε συνθήκες ενός ακήρυχτου πολέμου παίζοντας στις πυλωτές των πολυκατοικιών αργά το βράδυ  έχοντας ως μοναδικά αξεσουάρ την μάσκα και τα γάντια τους…
  • Κανένα μέρος του πλανήτη δεν είναι ασφαλές. Χώρες που για κάποιους αποτελούσαν πρότυπα οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο των κρουσμάτων. Η παντοδύναμη Αμερική κλείνει τα σύνορα της, η Αυστραλία επιβάλει περιορισμούς από και προς τις περιοχές που ζουν οι Αβορίγινες προκειμένου να τους προστατεύσει , και η Ελβετία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Οι οικονομίες πολλών χωρών κλονίζονται   καθώς καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια ιστορία. Το τέλος της πανδημίας αναμένεται να φέρει αναταράξεις σε αρκετές οικονομίες  αλλά  και τους πολίτες μπροστά σε προβλήματα που δεν είχαν φανατιστεί.
  • Οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα  αφού πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν  και   χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά .   Ένα νέο μοντέλο εργασίας αναμένεται να καθιερωθεί.  Αυτό  της εργασίας από   το σπίτι  το οποίο συνεπάγεται λιγότερες αποδοχές και άρα μειωμένη ασφάλιση  και καθόλου σύνταξη .
  •  Σε ότι αφορά τα συστήματα υγείας παγκοσμίως αναμένεται να υπάρξουν δραστικές αλλαγές αφού ακόμα  και οι λάτρεις του  φιλελευθερισμού  φαίνεται ότι  αναθεωρούν τις απόψεις τους για την δημόσια υγεία εγκαταλείποντας το δόγμα του ιδιωτικού τομέα.
  • Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο πολίτες βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό ενώ οι ατομικές ελευθερίες έχουν συρρικνωθεί δραστικά.  Αν πριν από λίγο καιρό  κάποιος μας έλεγε  ότι για λόγους  ασφαλείας   , θα έπρεπε να μείνουμε κλεισμένοι στα  σπίτι μας στέλνοντας μάλιστα ένα sms για κάθε έξοδο μας  ,το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ιθα το δεχόταν.  Σήμερα όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητάμε περισσότερους ελέγχους και  περισσότερη αστυνόμευση . Στο Ισραήλ και την Νότια Κορέα πολίτες παρακολουθούνται νόμιμα μέσω GPS και κανείς δεν διαμαρτύρεται. Στις περισσότερες χώρες τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν πάψει να υφίστανται και όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται και κανείς δεν μιλά.  Ο έλεγχος των  προσωπικών δικαιωμάτων ήρθε για να μείνει.
  • Οι οικολογικές μας ευαισθησίες περνάνε μοιραία  σε δεύτερη μοίρα  αφού αυτό που προέχει είναι η ίδια η ζωή. Τα αγαπημένα μας θηλαστικά τα δελφίνια  θα υποστούν  και αυτά τις συνέπειες της πανδημίας καθώς τα πλαστικά γάντια θα γεμίσουν τις θάλασσες και τις ακτές μας.

Ωραία ζωή μας περιμένει !

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34