ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:52
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ποιες αεροπορικές εταιρείες κινδυνεύουν με «λουκέτο»

27.03.2020 13:31

 

Καθώς στην ουσία επικρατεί παγκόσμια απαγόρευση μετακίνησης των ανθρώπων, οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, βλέποντας τα έσοδά τους να προσεγγίζουν το… μηδέν.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών δεν τα είχε βρει τόσο σκούρα, ούτε και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου”.
 
Μάλιστα, σημειώνει δυσοίωνα ότι “οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να χάσουν ακόμη 750 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών, καθώς οι χώρες μπαίνουν σε lockdown και μετακινήσεις έχουν παγώσει”.
 
Το Bloomberg τονίσει ότι “οπως και με τον κορωνοϊό, η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζοντας τους πάντες, από τις low cost εταιρείες, μέχρι εθνικούς αερομεταφορείς. Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι κατασκευαστές αεροσκαφών και οι προμηθευτές τους, με τη Boeing να ζητά στήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων και την Airbus να ψάχνει μεγαλύτερα δάνεια”.
 
Για να προβλεθούν τυχόν χρεωκοπίες αεροπορικών εταιρειών, στο ρεπορτάζ χρησιμοποιείται η βαθμολόγηση τύπου Z-score, που δημιουργήθηκε από τον Εντουαρντ Αλτμαν στη δεκαετία του ’60 και η πρώτη εικόνα που προκύπτει είναι αυτή:
Σύμφωνα με το Bloomberg, προβλήματα αντιμετωπίζουν η Pakistan International Airlines, η Virgin Australia, η Asiana Airlines, η Avianca Holdings (έβγαλε 21.000 εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών).
 
Μετρητά που αρκούν για λίγες μόνο εβδομάδες, κατά το Bloomberg, έχουν οι: Korean Air, Asiana, China Southern Airlines Co και China Eastern Airlines. Επιπλέον, η IndiGo έχει αρκετά αποθέματα για ένα χρόνο, λαμβάνοντας όμως υπόψιν μια μείωση κατά 30% του εργατικού κόστους.
 
Ωστόσο, το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι “ούτε οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς έχουν… ανοσία, όπως απέδειξε η κατάρρευση της βρετανικής Flybe Group Plc. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Αλτμαν, όσες αεροπορικές συγκεντρώνουν βαθμολογία από 1,8 και κάτω κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν, ενώ από 3 και πάνω δείχνει σταθερό βηματισμό. Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται η Νορβηγική Air Shuttle ASA, η Air France – KLM, η American Airlines Group και η Sky West”.
 
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:51
Exit mobile version