search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:38
MENU CLOSE

«Μένουμε Σπίτι»: Το θέατρο μπαίνει στα σπίτια μας – Οnline παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2119
2-4-2020
05.04.2020 03:00
theatro-2.jpg

 

Στην εποχή του κορωνοϊού τίποτα δεν φαντάζει σαν χθες. Η ζωή μας έχει μπει σε… καραντίνα, ενώ πολλά από τα «δεδομένα» μας έχουν γίνει πια ζητούμενα. Η παραμονή μας στο σπίτι είναι απαραίτητη έτσι ώστε να γυρίσουμε το συντομότερο υγιείς στην καθημερινότητά μας. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτό, μπορούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, περνώντας τον χρόνο μας ευχάριστα. Η πρωτοβουλία αρκετών θεάτρων να προβάλλουν τα θεατρικά τους έργα μέσα από το διαδίκτυο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μη χάσουμε την επαφή μας με την τέχνη. Άλλωστε, το θέατρο καταφέρνει θαυμάσια να μας ψυχαγωγεί, να μας συγκινεί, να μας παρηγορεί και να μας εμπνέει, ακόμα και από μια οθόνη. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες από τις παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε από την άνεση του καναπέ σας.

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Renate Jett​

Η πασίγνωστη και πάντα επίκαιρη τραγωδία του Ευριπίδη μεταφέρεται στο σήμερα, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία 2.500 χρόνια πριν και που συνεχίζουν να μας απασχολούν ακόμη και στις μέρες μας. Αλήθεια, είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και αντιλήψεις ή αρκούμαστε στο γνώριμο και το βολικό, με φόβο να κοιτάξουμε το άγνωστο; Τολμάμε να εισχωρήσουμε στο υποσυνείδητό μας ή τρέμουμε να αντικρίσουμε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι, που όμως είναι γεμάτο γνώση από την ύπαρξή μας; Ζούμε, άραγε, με την πεποίθηση ότι τίποτε από αυτά που εξιστορούνται δεν θα μπορούσε να συμβεί και σ’ εμάς; Οι Βάκχες, η τραγωδία της τρέλας των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών, σε μια μοντέρνα και προκλητική παράσταση, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία της αυστριακής Ρενάτε Τζετ. (Παρακολουθήστε την παράσταση την Πέμπτη 2.4 (10.00 π.μ. έως 10.00 π.μ. της επόμενης ημέρας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://poreiatheatre.com/plays/bakxes/). Από το θέατρο Πορεία.

«Έντμοντ» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

Ο ΄Εντμοντ αντικατοπτρίζει τον μέσο άνδρα της δυτικής κοινωνίας: Λευκός, ετεροφυλόφιλος, μεσοαστός, συντηρητικός, λίγο πριν από τα σαράντα.

Αδυνατώντας να βρει νόημα στην ασφυκτικά τακτοποιημένη ζωή του, εγκαταλείπει τη σύζυγό του, με σκοπό να κερδίσει όσα θεωρεί ότι του οφείλει η κοινωνία που για χρόνια υπηρέτησε πιστά ως σκληρά εργαζόμενος και υπεύθυνος πολίτης. Την απροσδιόριστη αυτή ευτυχία που λαχταρά θα την αναζητήσει σε πρόσωπα άγνωστα που θα συναντήσει στη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Εκεί που το χρήμα, η παραπλάνηση, το κυνήγι του σεξ και η βία έχουν τον πρώτο λόγο. Εκεί που τα πάντα ορίζονται από την εμπορική τους αξία και εκεί που η ευγένεια δεν έχει καμιά θέση. Εκεί, ο Έντμοντ θα εξαπατηθεί, θα ταπεινωθεί, θα βιώσει την απόρριψη και τότε όλα τα άγρια ένστικτα που κρύβει μέσα του, όλη η συσσωρευμένη οργή του, θα απελευθερωθούν, βγάζοντας στην επιφάνεια τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του, τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, μη διστάζοντας να φθάσει μέχρι τον φόνο. (Παρακολουθήστε μέσω streaming στην ιστοσελίδα https://vimeo.com/ondemand/theatrotechnis). Από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

«Χωρίς οικογένεια» του Εκτόρ Μαλό

Σκηνοθεσία: Δ. Δεγαΐτη

Έχοντας γράψει περισσότερα από 70 μυθιστορήματα, ο Εκτόρ- Ανρί Μαλό έγινε παγκοσμίως γνωστός με το «Χωρίς οικογένεια», το οποίο βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και διδάσκεται σε σχολεία και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Το κλασικό αυτό μυθιστόρημα αποτελεί έναν «ύμνο» στην αξία της οικογένειας, τοποθετώντας την στην ίδια κλίμακα με τη βαθιά, πραγματική φιλία.

Ο Ρεμί, ένα αγόρι μόλις οκτώ χρόνων, μαθαίνει εντελώς απροσδόκητα πως η καλοσυνάτη γυναίκα που τον μεγάλωνε με πολλή αγάπη τόσα χρόνια δεν είναι η πραγματική του μητέρα. Δυστυχώς, ο άντρας της, έπειτα από ένα ατύχημα που τον αφήνει ανίκανο να δουλέψει, πουλάει το παιδί – κρυφά από τη γυναίκα του – σε έναν άγνωστο πλανόδιο θιασάρχη. Έτσι, ο Ρεμί αναγκάζεται να ακολουθήσει τον κ. Βιτάλι, έναν ξεχασμένο και άσημο Ιταλό τραγουδιστή, ο οποίος μαζί με μια ζαβολιάρα μαϊμού και έναν σκανταλιάρη σκύλο αποτελούν τα μέλη ενός περιπλανώμενου θιάσου που δίνει παραστάσεις στο ύπαιθρο.

Στη νέα του ζωή, ο Ρεμί καλείται να τα βγάλει πέρα με την εξυπνάδα, την καλοσύνη και την τιμιότητα που τον διακρίνει, έχοντας πάντα στο πλευρό του συνοδοιπόρο τον καλό και έμπιστο νέο φίλο του, Ματία. Ο μικρός Ρεμί θα βρεθεί, τελικά, στα ίχνη της πραγματικής του οικογένειας και θα ζήσει νέες περιπέτειες. Στον δρόμο του θα συναντήσει και ανθρώπους που θα εκτιμήσουν τον τίμιο χαρακτήρα του, ωστόσο θα γνωρίσει και τη σκληρή πλευρά της ζωής. Έχοντας στο πλευρό του τους νέους του φίλους, θα βρει τελικά τόσο το θάρρος όσο και τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, καθώς όσα εμπόδια κι αν έχει ο δρόμος της ζωής, ο καλός άνθρωπος τα καταφέρνει στο τέλος. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών (μεγάλα παιδιά νηπιαγωγείου και όλες τις τάξεις Δημοτικού).

Παρακολουθήστε μέσω streaming στην ιστοσελίδα https://vimeo.com/ondemand/theatrotechnis από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Την κινηματογράφηση και  την επεξεργασία των παραστάσεων «Έντμοντ» και «Χωρίς οικογένεια»  ανέλαβε ο Διαμαντής Καραναστάσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 22:38