ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 06:16
MENU CLOSE

ΓΣΕΕ: Νέες καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

07.04.2020 15:53
 
Εν αναμονή της νέας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για θεσμοθέτηση της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων για το επίδομα των 800 ευρώ σε τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Γ. Βρούτση, και ανακοίνωσης νέων υποστηρικτικών μέτρων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις «για τον Μάιο και ενδεχομένως μέχρι και τα μέσα Ιουνίου», όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, συνεχίζονται στο παρατηρητήριο του Κέντρου Πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρατυπίες από ορισμένες επιχειρήσεις.
 
Μεταξύ των χθεσινών αναφορών-καταγγελιών που υποβλήθηκαν ξεχωρίζουν οι εξής:
 
■ Για εισπρακτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται πακέτο κόκκινων δανείων και φέρεται να συνεχίζει τις κρούσεις σε οφειλέτες, αναγκάζοντας το προσωπικό της σε αυτήν τη δραστηριότητα.
 
■ Για κατάστημα γνωστής εταιρείας που παράγει σοκολατάκια, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εργαζόμενους που ενώ έχει τεθεί η σύμβασή τους σε αναστολή συνεχίζουν να απασχολούνται υποχρεωτικά.
 
■ Για κολέγια, τα οποία κάνουν πάσης φύσεως αλχημείες προκειμένου να μειώσουν το κόστος των εργαζομένων, τους οποίους ωστόσο δεν θέτουν σε αναστολή σύμβασης.
 
Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωση της διοίκησής του υπενθύμισε ότι μέχρι την Παρασκευή, 10 Απριλίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους κάνοντας χρήση της έκπτωσης του 25%. Οπως διευκρινίζεται, βάσει και της ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α’ 75), υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες: