search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:21
MENU CLOSE

Σάλος με τα νεκρά ζώα που τα γδέρνουν σε δρώμενο καλλιτέχνιδος (Video)

25.05.2020 13:43
Νέοι δικαιούχοι για το «κορωνο-επίδομα» των 800 ευρώ – Πώς να υποβάλετε αίτηση - Media

 

Το που σταματάει η ηθική της τέχνης και που αρχίζει η ωμή εικόνα που βαπτίζεται τέχνη για να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο είναι μια πολύ λεπτή δυσδιάκριτη γραμμή. Όπως για παράδειγμα το καλλιτεχνικό project (έτσι χαρακτηρίζεται) της Λένας Κιτσοπούλου που έχει σαν κύριο θέμα τον κορωνοϊό, αλλά παρουσιάζει νεκρά ματωμένα ζώα να γδέρνονται μπροστά στην κάμερα. 
Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί από πολλούς είναι έντονες και αποτυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Το βίντεο – τέχνη, έχει διάρκεια 13 λεπτών και ονομάζεται ΛΑΛΚΑ και εντάσσεται στο project «Enter» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που ανέθεσε σε καλλιτέχνες ανά τον κόσμο να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε 120 ώρες, με αφορμή τον κορονοϊό και την καραντίνα.
Στην αρχή του βίντεο εμφανίζεται με ένα τσιγάρο στο στόμα η κ. Κιτσοπούλου να λέει «να μην ψαρώνουμε από τον κορωνοϊό» και να λέει ότι οι καπνιστές δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια η καλλιτέχνης εμφανίζεται να πυροβολεί με μια καραμπίνα. 
Την ίδια στιγμή διάφορα σχόλια στο βίντεο μας προτρέπουν να «πυροβολήσουμε τις τηλεοράσεις και τα σκατά που έχουμε στο μυαλό μας» και να μην «ενδιαφερόμαστε για τη φύση», αλλά να «αφήσουμε τη φύση να ενδιαφερθεί για εμάς»

LALKA | Lena Kitsopoulou from Onassis Stegi on Vimeo.

Η ίδια η δημιουργός του λέει μεταξύ άλλων: 
«ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ.
Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.

Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση. Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα. Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.

Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό.

Καλλιτέχνης: Λένα Κιτσοπούλου

Τίτλος του έργου: LALKA [Λάλκα]

Έτος: 2020

Μέσο: Video

Διάρκεια: 13΄21΄΄

Εμφανίζονται: Λένα Κιτσοπούλου, ο Ινδιάνος

Μουσική/τραγούδια: “Save me” του Νίκου Κυπουργού, “This is the time” των Coyote’s Arrow.

Credits: Ειδικές ευχαριστίες στον Νίκο Κυπουργό για το τραγούδι “Save me” από την παράσταση «Πυρετός». Το μοντάζ και η επεξεργασία του βίντεο πραγματοποιήθηκαν από την MLL Productions (Λένα Κιτσοπούλου & Μαριλένα Μόσχου).

Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project ENTER, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. H Στέγη και το Onassis USA δίνουν 120 ώρες σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ώστε να δημιουργήσουν μέσα στο σπίτι τους μια σειρά από νέα πρωτότυπα έργα τέχνης που θα δώσουν φωνή στο σήμερα. Let’s ENTER.»
Για την ιστορία να πούμε ότι τα σχόλια στο Vimeo όπου ανέβηκε το βίντεο έχουν απενεργοποιηθεί μετά το τσουνάμι αρνητικών σχολίων που υπήρξαν. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:21