search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:18
MENU CLOSE

Όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ξάπλωσαν στο κρεβάτι για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο

03.06.2020 13:54
Όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ξάπλωσαν στο κρεβάτι για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο - Media

 

Πολλές μορφές διαμαρτυρίες έχουν καταγραφεί στην Ιστορία, αλλά σίγουρα η πιο πρωτότυπη ήταν αυτή του θρυλικού «σκαθαριού» Τζον Λένον με την σύζυγό του, Γιόκο Όνο.

Οι δυο τους επέλεξαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον πόλεμο στο Βιετνάμ: όχι, δεν βγήκαν στους δρόμους, ούτε έκαναν ακτιβιστικές δράσεις. Απλώς ξάπλωσαν σε ένα κρεβάτι, επιτρέποντας την είσοδο στο δωμάτιο σε δημοσιογράφους από τις είναι το πρωί έως τις εννέα το βράδυ.

Το πρώτο Bed-In, όπως ονομάστηκε, έγινε από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου 1969 στο Χίλτον του Άμστερνταμ.

Στο δωμάτιο 902 ο Τζον και η Γιόκο περνούσαν το μήνα του μέλιτος και σκέφτηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους, που έγινε στις 20 Μαρτίου 1969.

Το ζευγάρι είχε κάνει μια γυμνή φωτογράφιση για το εξώφυλλο του άλμπουμ «Two Virgins» σε τρυφερές στιγμές, οπότε όλοι πίστευαν ότι θα τους συλλάβουν σε τρυφερά τετ-α-τετ. Προς μεγάλη τους απογοήτευση όμως, ο Τζον και η Γιόκο εμφανίζονταν με λευκές πιτζάμες και λυτά μαλλιά, πιάνοντας κουβέντα με τους παριστάμενους για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Περιτριγυρισμένοι από αντιπολεμικά πόστερς και μπουκέτα με λουλούδια, συχνά τραγουδούσαν θρυλικά κομμάτια των Beatles , όπως το «Come together» ή το «All you need is love!». To βασικό μήνυμα που ήθελαν να περάσουν ήταν πως η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι το παν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν στρέψουν την προσοχή του κοινού σε όλα αυτά τα μικρά και ασήμαντα που δεν προσέχουμε στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε σύνθημά τους είχαν τη φράση: «Don’t fight against the monster, fight yourself, your ignorance» ( μην παλεύεις με το τέρας, πάλεψε με τον εαυτό σου, με την άγνοιά σου).

Ο Λένον, πάντως, είχε πει ότι αυτός ο τρόπος ήταν ο πιο εύκολος για να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στο θέμα του πολέμου, αφού ήξεραν ότι η προσωπική τους ζωή θα πουλούσε, ενώ, παραδέχτηκε ότι ήταν πολύ «τεμπέληδες » για οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια είναι πως η επί κλίνης διαμαρτυρία τους προκάλεσε μεγάλο σάλο, οι πολιτικοί την έλαβαν σοβαρά υπόψη τους, και τελικά αυτός ο παράδοξος τρόπος έφερε μεγαλύτερο αποτέλεσμα από πολλές συζητήσεις.

Μάλιστα, τις εμπειρίες τους από αυτό το πρώτο Bed-In, τις μετουσίωσαν στο τραγούδι τους «Ballad of John and Yoko».

Τελικά, ο πόλεμος σταμάτησε αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, η Όνο αναπολώντας το παρελθόν της έχει πει σε συνέντευξή της: «Ποτέ τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Πηγή: bovary.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15