ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:57
MENU CLOSE

Κακοσμία σώματος: Έξι «ύπουλες» αιτίες που πιθανώς αγνοείτε

29.06.2020 14:38
 
Οι μυρωδιές του σώματος δεν οφείλονται μόνο στον ιδρώτα. Η διαδικασία της εφίδρωσης είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος και ο ίδιος ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος.
 
Αυτό που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή είναι τα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος.
 
Η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης, όπως και η οσμή της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικοί λόγοι (εμμηνόπαυση, λοχεία), παθήσεις που δίνουν χαρακτηριστική μυρωδιά στον ιδρώτα (π.χ. διαβήτης, ηπατική δυσλειτουργία), μυκητιάσεις και δερματίτιδες.
 
Το καθημερινό μπάνιο και η αλλαγή ρούχων και καλτσών είναι απαραίτητα. Δείτε παρακάτω κάποιες αίτιες κακοσμίας του σώματος που πιθανώς δεν γνωρίζετε, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε.
 
1. Φάρμακα: Κάποια φάρμακα (π.χ. μορφίνη και αντιπυρετικά) προκαλούν εφίδρωση. Κάποια αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, αγχολυτικά κλπ. προκαλούν ξηροστομία, μία κοινή αιτία δύσοσμης αναπνοής. Χρησιμοποιείτε ένα πιο ισχυρό αντιιδρωτικό / αποσμητικό το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Συζητήστε επίσης με τον γιατρό σας τη δυνατότητα αλλαγής των φαρμάκων ή αναπροσαρμογής της δοσολογίας. Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προτείνει τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.