ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:57
MENU CLOSE

Πιασμένος αυχένας όταν ξυπνάτε: Γιατί συμβαίνει και πώς φεύγει επιτόπου

10.08.2020 11:48

 

Παρακάτω θα δείτε πιθανές αιτίες που καταπονείται ο αυχένας σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και λύσεις για γρήγορη ανακούφιση.

Πώς προκαλείται ο πιασμένος αυχένας κατά τον ύπνο

  • Άβολη θέση ύπνου. Αν κοιμηθείτε με το κεφάλι ή τον λαιμό σας σε άβολη γωνία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι μύες στον αυχένα και την ωμοπλάτη θα τεθούν υπό μακρά πίεση.
  • Ξαφνική κίνηση. Ίσως καθώς αλλάζετε πλευρό ή αν πεταχτείτε απότομα από κάποιο όνειρο, να κάνετε ξαφνικές κινήσεις που τραυματίζουν τον αυχένα.
  • Υφιστάμενος τραυματισμός. Μερικοί τραυματισμοί που συμβαίνουν στον… ξύπνιο σας, μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες προτού αναπτυχθεί πόνος και δυσκαμψία ενώ κοιμάστε.

Συνήθως, ο πιασμένος αυχένας οφείλεται σε κάποιο μυϊκό τράβηγμα, μυϊκή καταπόνηση ή διάστρεμμα του συνδέσμου. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, όπως οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική νόσος κάποιου δίσκου ψηλά στην σπονδυλική στήλη.

Πιασμένος αυχένας: Τι άμεσες θεραπείες υπάρχουν

Θεραπεία με πάγο ή θερμότητα

Η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος (πρήξιμο) στην περιοχή. Οι εφαρμογές πάγου τείνουν να είναι καλύτερες για 10 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Η θερμική θεραπεία, όπως ένα ζεστό ντους ή η χρήση θερμαντικού εμπλάστρου, βοηθά στη χαλάρωση των μυών, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.

Απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι τόσο έντονα που περιορίζουν σημαντικά την κίνηση, συνιστάται η λήψη παυσίπονων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή με δραστικές ουσίες όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη.

Απαλό τέντωμα ή αυτο-μασάζ

Αφού βρείτε κάποια αρχική ανακούφιση από τον πόνο, περαιτέρω χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο τέντωμα ή / και μασάζ. Ορισμένες εκτάσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πλήρως λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας του αυχένα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Ο στόχος είναι η σταδιακή αύξηση της ευελιξίας χωρίς να προκαλείται περισσότερος πόνος.

Αξιολόγηση πόνου και τροποποίηση δραστηριότητας

Αφού ξυπνήσετε για λίγη ώρα και εφαρμόσετε αυτές τις θεραπείες στον αυχένα, μπορείτε να αξιολογήσετε εάν ο πόνος και η δυσκαμψία βελτιώθηκαν. Εάν η δυσκαμψία του αυχένα εξακολουθεί να εμποδίζει σημαντικές κινήσεις προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις ή εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονο ή αίσθημα καύσου, συνιστάται να αποφεύγετε τυχόν επίπονες δραστηριότητες για την ημέρα και να περιορίζετε τις κινήσεις που αυξάνουν τον πόνο. Το περπάτημα και η μετακίνηση εξακολουθούν να ενθαρρύνονται, διότι με πλήρη ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να επιδεινωθεί ο πιασμένος αυχένας για περισσότερο.

Μερικές φορές ο πιασμένος αυχένας μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται λίγο μετά την εφαρμογή των θεραπειών, αλλά άλλες φορές μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες πριν επιτευχθεί αισθητή ανακούφιση από τον πόνο. Ένας έντονα πιασμένος αυχένας υποχωρεί συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:52
Exit mobile version