ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:48
MENU CLOSE

Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο τεχνικές συζητήσεις

04.09.2020 12:15

 

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

“Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

“Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση”, σημείωσε.

“Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”, υπογράμμισε.

Παρασκήνιο

Χθες, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο, για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην περιοχή, με την ελληνική πλευρά να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Με αφορμή την μεσολαβητική προσπάθεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Αθήνα έστειλε το μήνυμα πως οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα αποφυγής ατυχήματος ή αποκλιμάκωσης μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Συμμαχία, παρουσιάζοντας έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και την περιγραφή ενός μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων μεταξύ δύο συμμάχων. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το σχετικό έγγραφο και είχαν περιθώριο επτά ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Η πρωτοβουλία, ωστόσο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχε περιορισμένο πεδίο καθώς το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία στην οποία τα μέλη του και εν προκειμένω η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο.

«Με τη δημοσιοποίηση δε, της συμφωνίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ», «δείχνει ότι προσπάθησε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα μιας άτυπης διαδικασίας την οποία μάλιστα ακολούθησε η αποστολή ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων από την πλευρά στις δύο πλευρές εκλαμβάνοντας την επιφύλαξη των πλευρών να εξετάσουν την πρόταση του, ως αποδοχή της».

«Η ελληνική πλευρά και με το άδειασμα του κ. Στολντεμπερκ και τις δηλώσεις των διπλωματικών πηγών έθεσε την υπόθεση στην πραγματική του βάση. Οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα αποφυγής ατυχήματος ή αποκλιμάκωσης μπορεί να ξεκινήσει αφού αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας που μέσω δήλωσης διπλωματικών πηγών, «άδειασε» τον κ. Στόλτενμπεργκ .

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», επεσήμαναν διπλωματικές πηγές. «Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου», ανέφεραν.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση/ Βασική προϋπόθεση για έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών παραμένει να αποκλιμακώσει την ένταση η Τουρκία» σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατόρθωσε τελικά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο και της γερμανικής πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανάρτησή του, φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας».

Για την Αθήνα όμως είναι προφανές ότι «διάλογος ενώ είναι σε εξέλιξη η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, δεν μπορεί και δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξει».

Σαφώς ενοχλημένος από το γεγονός της διάψευσης Στόλντενμπερκ παρουσιάστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα λέει ψέματα. «Δυστυχώς η Ελλάδα είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ψέμματα. Αλλά εδώ, αυτός που λέει ψέμματα δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας, αυτός που λέει ψέμματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Και η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» σχολίασε.

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:39
Exit mobile version